Hlavní obsah

Berlín zrušil smlouvu s americkým Verizonem, bojí se špionáže

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé spolkové úřady už nebudou při vzájemné komunikaci využívat služeb amerického operátora Verizon. Zrušení kontraktu je dalším příkladem ekonomických dopadů americké špionáže proti spojencům, které odhalila tzv. Snowdenova aféra, píší Financial Times.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Německé ministerstvo vnitra prohlásilo, že zrušení zakázky „souvisí s propojením zahraničních zpravodajských služeb a firem“. Dodalo, že Německo upravuje informační a komunikační systémy, aby zvýšilo úroveň bezpečnosti.

Bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden zveřejnil tajné dokumenty, ze kterých mimo jiné vyplývá, že Verizon musel na základě soudního příkazu na denní bázi předávat informace z telefonních rozhovorů ve své síti NSA. Nařízení mu také zakazovalo informovat o tom, že takovou povinnost má.

Dodržujeme německé zákony, brání se firma

Rozhodnutí Berlína je posledním dopadem Snowdenovy aféry. Už dříve Brazílie přestala ve vládních úřadech používat poštovní program Microsoft Outlook a nahradila jej doma vyvinutým systémem, uvedl deník Financial Times.

Ředitel Verizon Germany Detlef Eppig se ale brání. „Verizon Germany je německá společnost a dodržuje německé zákony. Jasně jsme uvedli, že americká vláda nemá přístup k datům zákazníkům uloženým mimo USA,“ uvedl v prohlášení.

Zrušená zakázka se týká sítě, pomocí níž komunikují úřady jednotlivých spolkových zemí, upřesňují Financial Times. Komunikační síť mezi německými ministerstvy, zvanou Berlín – Bonn, provozuje Deutsche Telekom, bývalý státem vlastněný monopol a v současnosti největší evropský operátor.

Hodnotu zrušeného kontraktu s Verizonem německé ministerstvo neuvedlo, dodal list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám