Hlavní obsah

USA požádaly Honduras o zatčení a vydání exprezidenta Hernándeze

Tegucigalpa/Washington

Spojené státy požádaly Honduras o zatčení a následné vydání exprezidenta Juana Orlanda Hernándeze. Potvrdil to agentuře AP nynější viceprezident Salvador Nasralla. Americká vláda Hernándeze podezírá z napojení na drogové kartely, jeho bratr loni za obchod s narkotiky dostal v USA doživotí. Bývalý prezident Hondurasu obvinění odmítá.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Bývalý prezident Hondurasu Juan Orlando Hernández

Článek

Honduraské ministerstvo zahraničí nejprve uvedlo, že americká ambasáda v zemi požádala o zadržení a vydání jednoho z politických vůdců v zemi. Nasralla pak potvrdil, že se jedná o Hernándeze. Americké úřady však věc zatím nekomentovaly.

Podle zahraničních agentur policie v pondělí večer místního času obklíčila Hernándezův dům.

Za vraždu aktivistky byl v Hondurasu odsouzen bývalý šéf energetické firmy

Zahraniční

Hernández odešel z postu prezidenta ke konci ledna, kdy jej v úřadu nahradila Xiomara Castrová. Exprezident se pak ještě ten samý den stal členem v regionální instituci Středoamerický parlament (Parlacen), což mu podle některých názorů poskytuje imunitu před stíháním.

Volební kampaň měla být financovaná z drog

Hernández stál v čele země od ledna 2014. V roce 2017 kandidoval podruhé, ačkoli ústava dva mandáty v řadě neumožňuje. Stejně jako jeho bratr, který loni dostal v USA doživotní trest za obchod s drogami, čelí vyšetřování kvůli podezření z napojení na drogové kartely. Vyšetřovatelé se domnívají, že od nich získával peníze na první prezidentskou kampaň.

Reklama

Výběr článků

Načítám