Hlavní obsah

USA od nástupu Bidena podalo 200 milionů vakcín proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy budou po středě evidovat 200 milionů podaných vakcín proti covidu-19 ode dne střídání v Bílém domě. Oznámil to dnes americký prezident Joe Biden, který v březnu slíbil, že za jeho prvních 100 dní ve funkci se podaří uvedený počet dávek vyočkovat. Sto dní od Bidenova nástupu do čela USA uplyne příští týden.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

„Až zítra vyjdou čísla o očkování, budou ukazovat, že dnes jsme to dokázali. Dnes jsme dosáhli 200 milionů dávek, v 92. den v úřadu," prohlásil Biden v projevu v Bílém domě. Prezident hovořil o obrovském úspěchu a připomenul, že alespoň jednu dávku vakcíny už dostala polovina dospělé populace USA. Do čtvrtka bude také podle Bidena dosaženo 80procentní proočkovanosti alespoň jednou dávkou mezi obyvateli staršími 65 let.

Tempo vakcinační kampaně od 20. ledna, kdy se Biden ujal prezidentské funkce, zrychlilo zhruba na čtyřnásobek, přičemž v těchto dnech je nad třemi miliony vykázaných dávek denně. Dnešní slova hlavy státu o úspěších ovšem přichází v momentě, kdy průměrné počty podávaných vakcín klesají.

Spojené státy začaly očkovat všechny dospělé

Koronavirus

To může souviset s pozastavením očkování vakcínou od firmy Johnson & Johnson, také se ale hovoří o možném slábnutí poptávky. S tím přichází obavy ohledně dosažení stavu kolektivní imunity vůči covidu-19, s nimž je v USA spojováno skoro 570.000 úmrtí.

Podle agentury AP například ve státě Iowa téměř polovina okresů kvůli klesajícímu zájmu obyvatel přestala přijímat nové dodávky vakcín. V Alabamě údajně některá vakcinační centra operují výrazně pod svými možnostmi. „Administrativa (prezidenta Bidena) má za to, že s postupem vakcinačního programu bude jen složitější a složitější udržet aktuální tempo asi tří milionů injekcí denně," píše AP.

Aljaška chce turisty nalákat na očkování zdarma. Nabídne dvě dávky

Cestování

Biden ve středu potvrdil, že ve všech amerických státech už se mohou na očkování přihlašovat všichni obyvatelé starší 16 let. Explicitně vyzval mladší občany, pro které covid-19 nepředstavuje takovou hrozbu, aby se také nechali očkovat. Také vyzval zaměstnavatele, aby pracovníkům poskytovali placené volno pro návštěvy očkovacích center. Podle AP bude vláda tuto praktiku podporovat daňovou úlevou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám