Hlavní obsah

USA dostaly tvrdou ránu, zdecimované oblasti hlásí gigantické škody

– New York

Bouře Sandy, která zasáhla severovýchod USA, způsobila gigantické škody. Spolu s odstraněním mohou vyjít na 30 až 50 miliard dolarů, uvádějí ekonomové a analytici společnosti IHS Global Insight. Uvedly to listy San Francisco Chronicle a agentura AFP. Přímé škody se odhadují na 10 až 20 miliard dolarů, a mohou tedy překonat škody způsobené hurikánem Katrina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Východ USA zmizel pod vodou a pod troskamiVideo: Reuters

 
Článek

Když se sečtou dopady bouře Sandy, „první odhady vedou k celkovým ekonomickým ztrátám ve výši 30 až 50 miliard dolarů“. Uvedli to ekonomové společnosti IHS Global Insight Gregory Daco a Nigel Gault.

Foto: ČTK/AP

Guvernér státu New York Andrew Cuomo uvedl: „V této generaci jsme ještě neviděli škody, jako jsou tyto.“

Foto: ČTK/AP

Vlny zničily příjezd ke starému mostu přes řeku Inlet v Delaware. Nový v pozadí přežil.

Ekonomové zvažují, zda budou škody vyšší než v případě hurikánu Katrina z roku 2005. Tam byly přímé škody na majetku ve výši 14,1 miliardy dolarů a podle IHS veškeré škody dosáhly 120 miliard dolarů. Zahrnují i ztráty způsobené firmám těžícím ropu v Mexickém zálivu, které musely uzavřít vrtné plošiny.

Bill Keogh, který stojí v čele společnosti Eqecat odhadující výši škod, uvedl, že jen samotné škody způsobené Sandy činí deset až dvacet miliard dolarů. „Myslíme si, že je to celkem přesné. Sandy bude mezi deseti až patnácti nejničivějšími bouřemi,“ řekl agentuře Bloomberg a dodal, že vyčíslení bude nějakou dobu trvat zejména v případě druhotných dopadů na ekonomiku způsobených uzavřením továren a dopravních cest.

Následky bouře Sandy
Počet obětí51
Lidí bez proudu v USA a Kanadě8,5 miliónu
Počet zasažených amerických států17
Výše odhadovaných škod30-50 miliard dolarů
Nejvyšší zaznamenaná rychlost větru225 km/hod ve státě New Hampshire
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku shořelo téměř sto domůVideo: Reuters

Charles Watson, který stojí v čele společnosti Kinetic Analysis zaměřené na výzkum rizik, uvedl, že sedm až osm miliard budou činit ztráty pojišťoven. Zbytek půjde na náklady na opravu infrastruktury.

Foto: ČTK/AP

Tanker John B. Caddell vyvržený na pobřeží

„Rozhodně to bude větší cena, než bychom si mohli představit,“ řekl ředitel developerské společnosti Thor Equities Joseph Sitt.

Fitch Ratings uvedl, že pojišťovny budou vyplácet i uhrazení ztrát firem, které musely být uzavřeny kvůli bouři, nebo jejichž areál byl zaplaven či jinak poničen.

Hrozí pokles HDP

Podle ekonomického analytika Marka Vitnera z Wells Fargo Securities může Sandy snížit HDP ve čtvrtém kvartálu o desetinu až dvě desetiny procentního bodu. Experti IHS Global Insight dodávají, že ekonomický růst by mohl být ve čtvrtém kvartálu nižší o šest desetin procentního bodu.

Foto: ČTK/AP

Zaplavená ranvej na letišti Teterboro ve státě New York.

Mimo provoz bylo newyorské Kennedyho letiště, zavřené jsou i velké přístavy a terminály ve městech na severozápadě USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry zaplavených oblastí v New JerseyVideo: Reuters

Boeing přerušil výrobu v továrnách ve Virginii, Marylandu, New Jersey a Pensylvánii. Je mezi nimi i továrna u Filadelfie, kde šest tisíc zaměstnanců vyrábí vrtulníky Chinook a konvertoplány V-22 Osprey.

Phillips uzavřel svou rafinérii v Lindenu v New Jersey a Hess rafinérii v Port Readingu.

Bouře může mít i dopad na předvánoční nákupy. Jejich pokles by mohl meziročně činit podle analytika Citigroup Olivera Chena tři procenta.

Foto: ČTK/AP

Záplavy na Manhattanu

Agentura Fitch to shrnula: „Masivní bouře měla dopad na široké spektrum obchodu v zalidněných oblastech včetně maloobchodu, dopravy, výroby a energetiky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám