Hlavní obsah

USA děsí přízrak alkoholu v prášku, některé státy ho zakázaly

Právo, mcm

Ještě se neobjevil na trhu a už ho řada států USA zakazuje. To je podle webu MailOnline osud alkoholu, který chce firma Palcohol nabízet – v podobě prášku.

Foto: Profimedia.cz

Pilulky ještě nejsou na trhu a některé státy už je zakázaly.

Článek

Dávku prý stačí smísit s potřebným množstvím vody a prášek se změní v decinku rumu, vodky či ve čtyři různé koktejly (Cosmopolitan, Mojito, Lemon Drop a Powderita).

Takové inovace se ale američtí zákonodárci děsí. Domnívají se, že hlavními konzumenty nového výrobku se stanou nezletilí a různé pochybné existence – například že do věznic se nenápadný sáček práškového rumu jistě bude pašovat dost snadno, určitě pohodlněji než láhev.

Zákaz předem

Přestože první rumy a vodky v prášku se mají objevit v obchodech až na jaře 2015, Aljaška, Delaware, Louisiana, Jižní Karolina a Vermont novinku už preventivně zakázaly. O stejném kroku uvažují i státy Minnesota, Ohio a New York.

Firma Lipsmark, vlastník Palcoholu, prezentuje řadu příležitostí, při nichž by práškový alkohol přišel vhod. Soudí, že produkt by uvítaly jak aerolinky, tak konzumenti, kteří by si chtěli dát panáka při dlouhém výletu nebo kteří by potřebovali na odlehlém místě nějaké antiseptikum.

Podle Marka Phillipse, který prášek vymyslel, novinka nepovede ke zpíjení, protože dávka v sáčku stačí na jedno deci. Jako by se nedalo použít sáčků více…

Na úřady a zákonodárce v Coloradu, kteří by také rádi uvalili na práškový alkohol zákaz, však firemní propaganda moc nepůsobí. „Nemá v naší společnosti co dělat. Máme dost problémů s tím tekutým,“ prohlašuje Chris Johnson, ředitel coloradského sdružení okresních šerifů, a dodává: „Může to být velmi nebezpečné.“

Republikánská poslankyně JoAnn Windholzová, která zákon o zákazu už chystá, přizvukuje. „Může se to dostat do škol, lze to brát na sportovní události i jinam,“ děsí se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám