Hlavní obsah

USA poprvé oficiálně zbrzdily projekt radaru v Česku

KRAKOW

Spojené státy žádají od Polska více času na rozhodnutí, jak budou dále postupovat ohledně plánu na budování protiraketového štítu v Polsku a Česku. Americký ministr obrany Robert Gates tak v pátek na schůzce ministrů obrany NATO v Krakově posílil naděje odpůrců budování tohoto systému.

Foto: Scott Olson/Pool, Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

"V krátkosti  povím, že současná administrativa potřebuje více času," řekl Gates na neoficiálním jednání s novináři, citoval ho server Gazeta.pl.

O protiraketové obraně hovořil i s polským premiérem Donaldem Tuskem, jemuž také sdělil, že vláda prezidenta Obamy potřebuje více času na přijetí plánu základen v Polsku a České republice. Podle něj zabírá čas integrace systému do evropských plánů protiraketové obrany a rozhodnutí v kontextu vztahů k Rusku.

Doplnil, že otázka umístění štítu protiraketové obrany již byla analyzována a bylo o ní rozhodnuto. Nyní se podle něj analyzují výhrady Ruska.

Prezident Barack Obama se nyní podle Gatese zabývá ekonomickou krizí ve své zemi a přehodnocuje vojenskou politiku v Afghánistánu a Iráku.

Plán na vybudování protiraketového štítu, jehož radarová část má stát v Česku a silo s deseti raketami v Polsku, navrhla vláda předchozího amerického prezidenta George Bushe. 

USA od štítu ustoupí, spekuluje se

Demokratická vláda Baracka Obamy už dala najevo, že nejprve hodlá ověřit účinnost systému. Současně se ale objevily spekulace, že od plánu vybudovat štít ustoupí výměnou za odzbrojovací dohodu s Ruskem, která by znamenala masivní snížení jaderného arsenálu na obou stranách.

Ministryně zahraničí Hillary Clintonová naznačila, že by USA mohly také od vybudování ustoupit, pokud by se Írán vzdal jaderných ambicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám