Hlavní obsah

USA by měly uznat, že Golanské výšiny patří Izraeli, tvrdí Trump

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že nastal po 52 letech čas, aby Spojené státy plně uznaly Golanské výšiny za izraelské území. Izrael obsadil toto území, které patřilo Sýrii během šestidenní války, v roce 1967. Mezinárodní společenství anexi neuznává.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Po 52 letech je načase, aby Spojené státy plně uznaly izraelskou suverenitu nad Golanskými výšinami, které mají pro stát Izrael a stabilitu regionu zásadní strategický a bezpečnostní význam!,“ napsal Trump na Twitter.

Izrael požádal Spojené státy, aby uznaly část Golanských výšin jako izraelské území už vloni na jaře. Případné uznání svrchovanosti Izraele nad tímto územím by tak mohlo být vnímáno jako další kontroverzní rozhodnutí Washingtonu na Blízkém východě, které povede k eskalaci napětí.

Podle dohody z roku 1974 izraelské jednotky část území vyklidily a od hory Hermon na severu k jordánským hranicím na jihu vzniklo nárazníkové pásmo o šířce dvou až šesti kilometrů. V něm působí Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF).

Foto: David Ryneš, Novinky

Židovský stát okupuje asi 1200 kilometrů čtverečních tohoto pásma, pod syrskou kontrolou je 520 kilometrů čtverečních.

Izrael před časem uvažoval o navrácení okupovaných Golanských výšin Sýrii. Nyní tvrdí, že by území mělo ze strategických důvodů zůstat pod kontrolou Izraele, a to zejména kvůli přítomnosti íránských milic, na syrské straně území. Teherán v syrské válce podporuje syrského prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám