Hlavní obsah

Trumpův pokus o ovlivnění výsledků voleb může vyústit ve vyšetřování

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta

Odcházející prezident Spojených států Donald Trump by mohl čelit vyšetřování kvůli tomu, že se snažil přesvědčit státního tajemníka Georgie, aby zvrátil výsledky voleb v jeho prospěch. V rozhovoru se stanicí ABC to připustil sám tajemník Brad Raffensperger. Dva demokratičtí poslanci vyzvali Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby situaci řešil.

Foto: Profimedia.cz

Tajemník státu Georgie Brad Raffensperger (vlevo) a americký prezident Donald Trump

Článek

V listopadových prezidentských volbách v Georgii prohrál Trump se svým soupeřem Joem Bidenem o 11 779 hlasů. „Podívej se, chci jenom, abys mi našel 11 780 hlasů, což je o jeden víc. Protože my jsme v tomhle státě vyhráli,” řekl mimo jiné v sobotním hodinovém telefonátu Trump Raffenspergerovi.

Prezident se mu snažil lichotit, oslovoval ho familiárně „Georgi“, což nepomohlo, vzhledem k tomu, že se tak tajemník nejmenuje. Vzhledem k absenci důkazů navíc prezidentův požadavek Raffensperger stejně zamítl.

Najděte mi 11 780 hlasů. Trump v telefonátu nepokrytě tlačil na představitele Georgie

Amerika

Kauza ale může mít dohru. Raffensperger stanici ABC řekl, že je možné, že právní zástupce okresu Atlanta proti dosluhujícímu šéfovi Bílého domu otevře vyšetřování.

Vyloučil, že by k takovému kroku přistoupila přímo jeho kancelář, protože by mohlo jít o střet zájmů, vzhledem k tomu, že je jedním z aktérů konverzace.

Demokraté urgují FBI

Někteří poslanci za Demokratickou stranu už vyzvali šéfa vyšetřovacího úřadu FBI Christophera Wraye, aby se do záležitosti vložil.

„Jakožto poslanci a bývalí prokurátoři jsme toho názoru, že se Donald Trump dopustil nabádání ke spáchání řady volebních podvodů a pokusu o ně,” napsali ve společném dopise Ted Lieu a Kathleen Riceová.

Už od chvíle, kdy nahrávka vyšla na povrch, upozorňují američtí právní experti, že jde o závažné chování.

Podle informací deníku New York Times volal Bílý dům Raffenspergerovi za poslední dva měsíce celkem 19krát.

Biden nevyhrál, tyto volby nesmí platit, řekl Trump

Volby USA

To tajemníkova kancelář zatím nepotvrdila, stejně jako neuvedla, kdo nahrávku pořídil. Spekuluje se o tom, že šlo nejspíše o jednoho z jeho poradců.

Georgie rozhodne o senátu

Raffensperger uvedl, že byl Trumpovými požadavky zklamán. V úterý navíc Georgii čekají senátní volby, ve kterých si budou volit hned dva zástupce a shodou okolností rozhodnou, která strana získá v horní komoře většinu.

Trump dělá službu demokratům, volby v Georgii rozhodnou o většině v Senátu

Volby USA

„Ten telefonát neudělal nic pro to, aby tu republikáni přišli k volbám a podpořili Kelly Loefflerovou a Davida Perdua,” posteskl si Raffensperger, který je stejně jako Trump a dva zmiňovaní kandidáti republikánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám