Hlavní obsah

Trump zrušil schůzku s Putinem

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald J. Trump na svém twitterovém účtu cestou do Argentiny na summit G20 ve čtvrtek napsal, že ruší schůzku a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ta se měla uskutečnit v rámci summitu v Buenos Aires. Důvodem je, že Rusko nepropustilo zadržené ukrajinské námořníky. Kreml informaci v noci potvrdil.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Donald Trump před odletem dna summit G20

Článek

„Na základě toho, že lodě a námořníci nebyli navráceni z Ruska na Ukrajinu, rozhodl jsme se, že by bylo pro všechny zúčastněné strany lepší zrušit mou dříve naplánovanou schůzku s Vladimirem Putinem v Argentině. Těším se na opětovné smysluplné setkání hned, jak se situace vyřeší.“

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Kreml zrušení schůzky prezidenta Putina s jeho americkým protějškem lituje.

Agentura TASS zmínila, že ještě v úterý bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton i mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová potvrdili, že se Trump těší na schůzku s Putinem, i když Trump už tehdy uváděl, že ještě zváží, zda ji nezruší.

V neděli Rusko zajistilo tři ukrajinské lodě, když pluly z Oděsy do Azovského moře přes Kerčský průliv. Bylo zadrželo i 24 námořníků.

Tři ukrajinští námořníci byli při incidentu zraněni, protože Rusové použili střelné zbraně a do jedné lodě narazili.

Podle Ukrajiny se incident stal mimo výsostné vody Ruské federace. [celá zpráva]

Ve úterý a ve středu ruský soud uvalil na všechny námořníky dvou měsíční vazbu. Zdůvodnil to tím, že se ve skupině za použití násilí pokusili nelegálně překročit hranice Ruska. [celá zpráva]

Podle AFP byli letecky přepraveni do věznice Lefortovo v Moskvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám