Hlavní obsah

Trump si stěžoval, že média zkreslila jeho slova o neonacistech

Phoenix

Americký prezident Donald Trump na mítinku v arizonském Phoenixu kritizoval média za to, že zkreslila jeho prohlášení k nedávným násilnostem vyvolaným demonstrací krajní pravice ve virginském Charlottesvillu. Trump tehdy rasismus odsoudil, zároveň uvedl, že v táboře ultrapravicových demonstrantů byli i dobří lidé.

Foto: Yuri Gripas/File Photo, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

„To, co se stalo v Charlottesville, zasáhlo samotnou podstatu Ameriky. Dnes v noci se celá tato hala jednotně staví k ráznému odsouzení gaunerů, kteří šířili zášť a násilí,” prohlásil podle agentury AP Trump v úterý večer místního času (dnes nad ránem SELČ) k účastníkům mítinku. [celá zpráva]

Ihned poté podle AP odsoudil „nečestná média”, která lživě vyložila jeho reakci na násilnosti. Za jeho dřívější prohlášení, že vina leží na obou stranách, kritizují Trumpa nejen demokraté, ale i jeho republikáni. [celá zpráva]

Trump dále naznačil, že chce omilostnit bývalého šerifa Phoenixu Joea Arpaia, který byl shledán vinným z pohrdání soudem. Šerif v roce 2013 navzdory soudnímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně zamířené proti přistěhovalcům. V říjnu má být vynesen rozsudek, Arpaiovi hrozí půlroční vězení.

Prezident ke shromážděnému davu uvedl, že Arpaio „bude v pořádku”. Sdělil také, že milost nevydá dnes, protože nechce vyvolávat kontroverze. Starosta Phoenixu Greg Stanton před týdnem vyzval Trumpa, aby cestu do města kvůli tragickým událostem v Charlottesvillu odložil. Uvedl také, že milost pro Arpaia, pokud ji oznámí ve Phoenixu, jen vyvolá další neklid.

Trumpův mítink přilákal do Phoenixu i prezidentovy odpůrce, kteří podle médií na policii házeli lahve a kamení. Policie k rozehnání davu použila slzný plyn.

Trump hovořil o svých plánech

Trump rovněž hovořil o situaci na Korejském poloostrově, o budoucnosti Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) či o svém slibu postavit na hranicích s Mexikem zeď. Pohrozil, že pokud mu Kongres neposkytne peníze na stavbu bariéry, federální vláda zastaví práci. „Pokud budeme muset uzavřít činnost naší vlády, zeď postavíme,” řekl s tím, že je to vzkaz demokratickým obstrukcím. Dodal, že demokraté svým postojem ohrožují americkou bezpečnost.

K NAFTA, jejíž podmínky Trump považuje pro USA za nevýhodné, prezident řekl, že Washington nakonec zřejmě dohodu vypoví. Upozornil ale, že se ještě nerozhodl.

K tématu KLDR vyjádřil Trump mírný optimismus. „Respektuji fakt, že nás začíná respektovat,” řekl na adresu severokorejského vůdce Kim Čong-una. „A možná, ale také možná ne, se může stát něco pozitivního,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám