Hlavní obsah

Trump opět otočil: Za násilnosti prý mohou obě strany a i mezi neonacisty jsou dobří lidé

Washington
Aktualizováno

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa nesou vinu na víkendových násilnostech v americké Virginii obě strany, v obou táborech jsou ale přitom podle něj dobří i špatní lidé. Trump to prohlásil v úterý před novináři v New Yorku. Podle agentury AP se tak po opožděné kritice zastánců nadřazenosti bílé rasy vrátil zpět ke svému prvnímu relativizujícímu komentáři událostí, za který byl mnohými kritizován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z dronu ukazují, jak auto najelo do demonstrantů v CharlottesvilluVideo: AP

 
Článek

Prezident v první reakci na násilnosti ve virginském Charlottesville hovořil o odpovědnosti „mnoha stran”, po silném tlaku médií a politiků ale v pondělí výslovně kritizoval rasisty a neonacisty. V úterý ale zase mimo jiné prohlásil, že levicoví demonstranti „násilně napadli druhou skupinu”.

„V té skupině byli špatní lidé, ale také tam byli lidé, kteří byli velmi dobří lidé. Na obou stranách,“ improvizoval před novináři Trump.

Už o víkendu byl kritizován za pozdní reakci na útok neonacisty, který vjel se svým Dodgem Challenger do davu pokojně procházejících demonstrantů odsuzujících předchozí setkání ultrapravice. Při útoku jedna z demonstrantek proti rasismu zemřela. V pondělí Trump po nátlaku kritizoval stoupence rasistických a neonacistických hnutí, která to od něj považovala za zradu, neboť jej podporují. [celá zpráva]

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Americký prezident Donald Trump po příletu do Hamburku

V úterý už ale jednoznačnost jeho předchozích výroků vzala opět za své. „A co alternativní levice, která přišla napadat, jak vy říkáte, alternativní pravici? Mají taky nějakou vinu? Co třeba fakt, že přišla napadat s holemi v ruce, mají taky nějaký problém? Já si myslím, že ano. Příběh má dvě strany," prohlásil Trump. „Na jedné straně máte skupinu, která je špatná a na druhé skupinu, která je taky velmi násilná. Nikdo to nechce říci, ale já to teď řeknu,” uzavřel honocení americký prezident. Čin útočníka odsoudil: „Řidič auta je vrah a to, co udělal, je hrozná, neomluvitelná věc.”

„Prohlášení, které jsem udělal v sobotu, první prohlášení bylo dobré, ale nedělají se komentáře, dokud neznáte fakta,” hájil v úterý Trump svou první reakci, která mnohé pobouřila, protože Trump výslovně neodsoudil neonacisty, demonstrující v Charlottesvillu s pochodněmi a hákovými kříži. To udělal se zpožděním až v pondělí.

Americký prezident také v úterý prohlásil, že za jeho vlády se rasová situace v zemi zlepšila. Dodal, že vytváření pracovních míst by mohlo mít pozitivní vliv na zmenšování projevů rasismu v zemi.

Ku-klux-klan spokojen, republikáni pobouřeni

Trumpovo obviňování „obou stran” se nelíbilo republikánovi Mittovi Romneymu: „Ne, to není stejné. Jedna strana je rasistická, fanatická, nacistická. Ta druhá je proti rasismu a fanatismu. To jsou morálně jiné světy.”

Vlivný republikánský senátor John McCain vyzval prezidenta, aby se vyjádřil jasně a nesměšoval bělošské nacionalisty s jejich odpůrci: „Rasisté a Američané, kteří jsou proti nenávisti a fanatismu, nejsou jedno a totéž. To by měl prezident Spojených států říci.”

Spokojenost naopak projevil bývalý šéf Ku-klux-klanu David Duke: „Děkuji, prezidente Trumpe, za vaši čestnost a odvahu říci pravdu.”

Trumpův poradní sbor řídne

Poradní sbor amerického prezidenta Donalda Trumpa opouštějí kvůli jeho vyjádření k protestům ve Virginii další členové. K šéfovi farmaceutického gigantu Merck Kennethu Frazierovi, kterému vadila první reakce na Trumpa na najetí do demonstrantů, se přidali v úterý generální ředitelé technologické společnosti Intel Brian Krzanich a šéf oděvní značky Under Armour Kevin Plank.

Později oznámili odchod také prezident největší federace odborových svazů ve Spojených státech AFL-CIO Richard Trumka a jeho zástupkyně Thea Leeová. Podle Trumka prezident toleruje rasismus a domácí terorismus, napsala agentura Reuters. Prohlášení AFL-CIO cituje vyjádření Trumpa z úterní tiskové konference, kde šéf Bílého domu uvedl, že za násilí ve Virginii po sobotním protestu bělošských rasistů a neonacistů mohou jak levicové, tak pravicové skupiny.

„Dnešní připomínky prezidenta Trumpa popírají jeho včerejší vynucené poznámky o KKK (Ku-klux-klanu) a neonacistech. Musíme rezignovat ve jménu amerických pracujících, kteří odmítají jakékoliv představy o legitimitě těchto bigotních skupin," uvedli Trumka a Leeová v prohlášení zveřejněném v úterý amerického času. [celá zpráva]

Trumpův poradní sbor v souvislosti s kontroverzními prezidentovými činy či prohlášeními zaznamenal odchody členů již dříve. Například šéf společnosti Tesla Elon Musk či ředitel společnosti Walt Disney Bob Igero nedávno odešli kvůli odstoupení USA od klimatické dohody z Paříže.

Trumpovi vadí odstraňování soch

Univerzitní město Charlottesville se v sobotu stalo dějištěm nejsilnějších rasistických projevů v USA za dlouhou dobu. Stovky bělošských rasistů a neonacistů protestovaly proti plánu na odstranění sochy generála Roberta Leea z místního parku. V ulicích se pak střetli s táborem místních, kritizujících neonacismus a rasismus. Jeden z bělošských radikálů se pak rozjel autem proti skupině protestujících a zabil přitom dvaatřicetiletou ženu a 19 lidí zranil.

Trump se podle agentury Reuters novinářů zeptal, zda by se měly také odstranit sochy George Washingtona a Thomase Jeffersona, protože měli doma otroky. Generál Lee velel ve válce Severu proti Jihu armádě Konfederace, která zastávala zachování otroctví.

Americký prezident se také zastal svého hlavního stratéga Steva Bannona, jehož po víkendových násilnostech mnozí kritizovali, že je tolerantní vůči skupinám propagujícím nadřazenost bělochů či krajně pravicovou ideologii. Stál v čele internetového serveru Breitbart, který je platformou alternativní pravice, jak se označují zastánci nacismu a nadřazenosti bílé rasy. Bannon podle Trumpa není rasista. Americká média ale spekulují, že Bannon může brzo ve funkci skončit.

Reklama

Výběr článků

Načítám