Hlavní obsah

Trump se veze na platformě nenávisti, říká zpěvák Anti-Flag

Novinky, Alex Švamberk

Pittsburští Anti-Flag, kteří vystoupí v červenci na festivalu Rock For People, patří k předním představitelům amerického politického punku. Otevřeně se staví proti válkám, včetně té proti terorismu. Také podporovali také hnuti Occupy. V roce 2004 je ocenil americký demokratický senátor Jim McDermott za to, že vyzývali lidi, aby šli volit. Na otázky k americkým primárkám odpovídal zpěvák Justin Sane.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Justin Sane ze skupiny Anti-Flag

Článek

Snažíte se jako dříve stále přivést lidi k volbám?

Pro lidi je důležité, aby se voleb účastnili. Pro většinu lidí, kteří zápolí s tím, aby se uživili, aby si udrželi střechu nad hlavou a měli co jíst, je obtížné, aby byli politicky aktivní jinak než tím, že volí. Často si myslím, že volby jsou jen ztrátou času, pokud je tu však někdo, kdo by se dal volit, tak jeho volbu rozhodně podporuji.

Je v letošních primárkách někdo takový?

Myslím si, že Bernie Sanders je rozhodně člověk, kterého bych podporoval, lidé by ho měli volit.

Máte pocit, že by mohl v Americe uspět? Já o tom pochybuju.

Jsem přesvědčen, že kdyby Bernie Sanders začal s kampaní dřív, měl by mnohem větší šanci. Bohužel mám pocit, že většina Američanů ani neví, kdo Bernie Sanders je. Čím víc se však toho o něm dozvídají, tím vice souhlasí s tím, co říká. Zajímavé je, že hodně z lidí, kteří jdou za Donaldem Trumpem, protože jim slibuje práci a to, že udělá Ameriku opět velikou, začíná podporovat Bernieho Sanderse, když slyší, co říká. Odvracejí se od nenávisti k Mexičanům a k muslimům a říkají, že to jsou korporace a banky, které mohou za jejich problémy. Naneštěstí poselství Bernieho Sandrese v kampani přišlo příliš pozdě a já opravdu nevím, jestli má dost času na to, aby ho lidé objevili.

Sanders se proti Clintonové zřejmě neprosadí. Jak se díváte na ni?

Myslím si, že Hillary Clintonová by jen pokračovala v linii Baracka Obamy, což není dobré, ale je to lepší než Donald Trump.

Znamená to, že je někdy důležité hlasovat ne pro někoho, ale proti někomu?

V případě Donalda Trumpa to tak je. Já nevím, jak by ho někdo, kdo přemýšlí, mohl nechat stát se prezidentem, když vidím důsledky toho, jak nenávistně vystupuje vůči menšinám. Je tu hodně ohrožených lidí, kteří se nemohou sami bránit útokům.

Jak vnímáte Trumpa, který se snaží získat nominaci za republikány?

Donald Trump je velmi nebezpečná lidská bytost, veze se na platformě nenávisti, snaží se lidi rozdělovat, místo aby je spojoval. Podporuje násilí proti lidem, kteří odmítají jeho poselství. Myslím si, že víceméně kdokoli jiný by byl lepší prezident než on. Naneštěstí je tu hodně lidí, kteří mají pocit, že je Amerika opustila, že je opustily hlavní politické strany - a realita taková opravdu je. Hlavní politické strany v Americe zastupují velké korporace a banky, Wall Street, a hodně lidí nechávají stranou. Tito lidé si potřebují na někom vylít vztek. A když nejsou dobře informovaní, obviňují nesprávné lidi. Přijde-li k nim někdo jako Donald Trump a řekne jim, že je to kvůli imigrantům z Mexika a kvůli muslimům, věří tomu. Je to velmi podobné tomu, co dělal Hitler v nacistickém Německu, kde říkal, že za vše můžou Židé a Cikáni. Lidé potřebují někoho obviňovat a místo toho, aby obviňovali lidi, kteří jim skutečně ubližují, obracejí svůj vztek proti těm, které je snazší obvinit. Je jednodušší nenávidět muslimy a Mexičany než se utkat s korporátní mocenskou strukturou v Americe.

Jak hodnotíte vládu Baracka Obamy, před osmi lety jste sice k němu měl výhrady, že to není váš kandidát, ale současně jste říkal, že bude rozhodně lepší než republikáni? [celá zpráva]

Prezident Obama byl takový, jaký jsem si myslel, že by mohl být. Nebyl o nic lepší, ale ani o nic horší. Obamu a jeho kampaň financovali většinou bankéři a Wall Street. Výsledkem toho je, že navzdory velkému finančnímu kolapsu, tomuto velkému oškubání, jak tomu říkáme, Obama nikoho z Wall Streetu nedostal do vězení. Mluvil o tom, ale nepodnikl žádnou akci. A taky pořád podporuje války jako způsob řešení konfliktu. V historii přitom pořád dokola vidíme, že to nefunguje a nevinní lidé pořád trpí. S Obamou nejsem spokojen, jsem však přesvědčen, že s někým jiným by to bylo mnohem horší, zejména kdyby byl zvolen republikán.

Anti-Flag jsou velmi politická kapela. Jste přesvědčeni, že hudba může něco změnit?

Rozhodně. Vím to. Sám jsem živoucím příkladem toho, že hudba něco mění. The Clash měli velký vliv na to, jaké politice věřím, Billy Bragg (britský zpěvák a aktivista - pozn. red.) na můj pohled na sociální spravedlnost. A co se týká Anti-Flag, lidé mi říkají: „Měl jsem vstoupit do armády, ale pak jsem viděl Anti-Flag, tak jsem se rozhodl dělat v životě něco jiného.” To je pro mě největší vítězství. Nechci vidět lidi, jak mrhají svými životy.

Útočíte na korporace, v novém tisíciletí jste však u velké firmy RCA vydali dvě alba. Není to trochu v rozporu?

To bylo v době, kdy se v hlavním proudu společnosti nikdo politicky nevyjadřoval, zejména ne muzikanti a umělci. Podepsali jsme tuto smlouvu ještě předtím, než Green Day natočili album American Idiot, dříve, než Bruce Springsteen začal říkat, že válka v Iráku je špatná. Pro nás to byla příležitost vstoupit do dialogu a stát se hlasem, který tam chyběl. Bylo to obtížné rozhodnutí, ale měli jsme zájem vyjadřovat se a jednat tak, aby došlo ke změnám, aby svět byl lepším místem, povzbudit lidi, aby přemýšleli odlišným způsobem. Proto jsme se taky dali na punk. Dělali jsme to, co bylo v té době důležité dělat, a nebylo snadné se s tím vyrovnat. Ale spoustě lidí se naše rozhodnutí líbilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám