Hlavní obsah

Trump nařídil stáhnout většinu amerických vojáků ze Somálska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump nařídil stáhnout většinu amerických vojáků ze Somálska. Oznámil to v pátek Pentagon.

Foto: Erin Scott, Reuters

Prezident Spojených států Donald Trump

Článek

Rozhodnutí šéfa Bílého domu agentura Reuters označila za součást širšího Trumpova záměru snížit počty amerických vojáků na zahraničních misích před tím, než v lednu 2021 opustí Bílý dům. Snížit se má také počet amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu.

Spojené státy mají v Somálsku zhruba 700 vojáků. Jejich úkolem je pomáhat místní armádě porazit radikály ze skupiny Šabáb, která je napojená na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida. Americké misi v Somálsku se ve Spojených státech velké pozornosti nedostává, přestože je klíčovým pilířem globálních snah Pentagonu porazit Al-Káidu.

Malá část kontingentu podle nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany zůstane v hlavním městě Mogadišo.

Experti se obávají zhoršení situace

Možné důsledky stažení amerických vojáků ze Somálska se Pentagon podle Reuters v prohlášení snaží zlehčit. Experti však dlouhodobě varují, že stažení těchto sil může vést k vážnému zhoršení bezpečnostní situace v africké zemi.

Na viděnou za čtyři roky, řekl Trump kolegům bez roušek

Amerika

Pentagon uvedl, že snížení počtu vojáků nepředstavuje změnu americké pozice. "USA si udrží schopnost provádět cílené protiteroristické operace v Somálsku a včas dostávat varování a ukazatele týkající se ohrožení vlasti," doplnil.

Část vojáků stažených ze Somálska by podle prohlášení mohla být převelena mimo východní Afriku. Blíže neupřesněný počet vojáků bude přemístěn do sousedních zemí, což má umožnit přeshraniční operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám