Hlavní obsah

Trump chtěl ovlivnit prezidentské volby prostřednictvím zahraničí, tvrdí autor udání

Washington
Aktualizováno

Donald Trump se rozhovorem se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským snažil ovlivnit prezidentské volby v roce 2020. Tvrdí to autor udání, které zaslal výboru pro kontrolu tajných služeb americké Sněmovny reprezentantů. Odkazuje na červencový rozhovor mezi oběma státníky. Stěžovatel se podle předchozích informací rekrutuje z prostředí amerických tajných služeb.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Autor dokumentu, který ve čtvrtek výbor zveřejnil, tvrdí, že Trump v telefonátu na Zelenského naléhal, aby Kyjev vyšetřoval jeho politického rivala, bývalého demokratického viceprezidenta Joea Bidena, a jeho syna Huntera, který působil v ukrajinské petrochemické společnosti Burisma Holdings.

Zároveň prý na ukrajinského prezidenta vyvíjel tlak, aby v této věci spolupracoval s Trumpovým osobním právníkem Rudym Giulianim a ministrem spravedlnosti Williamem Barrem.

Přepis hovoru s Trumpem zavařil i Zelenskému. EU prý pro Ukrajinu nic nedělá

Evropa

Prezidentovým spolupracovníkům prý bylo okamžitě jasné, že Trumpova vyjádření jsou velmi problematická, proto se Bílý dům snažil co nejvíce ztížit přístup k plnému přepisu telefonátu. Byl například odstraněn z elektronického systému, kde se dokumenty ukládají, a dostal se do databáze určené pro tajné nebo citlivé informace.

Podle stěžovatele jednání hlavy USA představuje „flagrantní problém” a možné „porušení práva”.

Šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová, se kvůli telefonátu rozhodla vůči Trumpovi zahájit proces přípravy ústavní žaloby neboli impeachmentu.

Trump tvrdí, že autor stížnosti na jeho telefonát se Zelenským je nedůvěryhodný. Za kauzou prý stojí politický boj a hon na čarodějnice. Autor stížnosti, který pochází z prostředí tajných služeb, je podle Trumpa nedůvěryhodný a disponuje jen informacemi z druhé ruky.

„Whistleblower s informacemi z druhé ruky? To je další falešný mediální příběh. Podívejte se, co bylo řečeno ve velice příjemném, nenátlakovém telefonátu. Další hon na čarodějnice!,” napsal Trump na twitteru.

Šéf Bílého domu rovněž obvinil demokratického šéfa výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb Adama Schiffa, že nemá žádnou důvěryhodnost a že si vymýšlí „pohádky”, aby poškodil republikány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám