Hlavní obsah

Trump chce vyzbrojit učitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Dalším střelbám na amerických školách by mohli předejít ozbrojení učitelé. V reakci na masakr na střední škole na Floridě z minulého týdne to prohlásil americký prezident Donald Trump. Dodal, že kantor se střelnou zbraní by takový útok mohl velmi rychle ukončit. Ve čtvrtek o tom informovala BBC.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

„Pokud bychom měli učitele zdatné ve střelbě, mohli by útok velmi zdárně a rychle zastavit. Učitelé s ukrytými zbraněmi by chodili na zvláštní výcvik a byli by připraveni,“ prohlásil prezident Spojených států.

Situace, kdy ve školách není nikdo se zbraní, podle něj šílené střelce přímo vybízí k útoku. Později prezident ovšem svá slova poněkud korigoval s tím, že byla v médiích zkreslena.

„Nikdy jsem neřekl ‚dejte učitelům zbraně‘, jak uvedly ve lživém zpravodajství (televize) CNN a NBC. Řekl jsem: Podívejme se na možnost dát ukryté zbraně zdatným učitelům s vojenským či zvláštním výcvikem — jen těm nejlepším," vysvětloval.

Podle něj by byla pětina učitelů schopna palbu opětovat a podle něj by působili jako odstrašující faktor. Zasáhli by dříve, než stihne dorazit policie.

Během předvolební kampaně v roce 2016 přitom Trump tvrdil, že je proti tomu, aby někdo do školy nosil zbraň a kritizoval za takový návrh svou demokratickou sokyni Hillary Clintonovou, upozornila BBC. Některé státy USA už zbraně ve třídách za určitých podmínek povolují, Florida k nim ale nepatří.

Důraz na duševní zdraví

Trump o možném vyzbrojení učitelů hovořil v Bílém domě během setkání s asi čtyřicítkou přeživších střelby na Střední škole Marjory Stonemanové Douglasové, kde devatenáctiletý Nikolas Cruz 14. února povraždil sedmnáct lidí a dalších čtrnáct zranil. [celá zpráva]

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump se setkal se studenty z floridské školy, kde střelec zabil 17 lidí.

Americký prezident zmínil také to, že je pro prověřování minulosti lidí, kteří si kupují zbraně: „Budeme velmi důslední v prověřování minulosti, budeme klást velký důraz na duševní zdraví dotyčných. Nepůjde jen o řeči, jako tomu bylo v minulosti.“

Studenti chtějí zákaz prodeje útočných pušek

Při setkání se senátory na Floridě ale studenti požadovali zákaz prodeje poloautomatických útočných pušek. „Když moje dcera utíkala chodbou, byla střelena do zad z útočné pušky,” prohlásil Fred Guttenberg, jehož 14letá dcera útok nepřežila. „Je snadné ji získat, je to vojenská zbraň,” dodal. Nikolas Cruz použil při střelbě pušku AR-15 odvozenou od vojenské M-16.

Od přítomných si Guttenberg vysloužil hlasitou podporu, naopak floridský senátor Marco Rubio, který hovořil o odmítavém postoji k zákazu útočných zbraní, se setkal s bučením a pískotem. Nelibost vyvolalo také to, když Rubio odmítl výzvy, aby pro své politické kampaně odmítal dary od Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA).

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Student Samuel Zeif na setkání s prezidentem USA Donaldem Trumpem.

Její mluvčí Dana Loeschová také čelila tvrdé kritice, když rezolutně odmítla ustoupit z odmítavých postojů k omezení dostupnosti zbraní. Mimo jiné ke zvýšení federálního limitu pro nákup dlouhých střelných zbraní, tedy pušek či brokovnic, z 18 na 21 let. Podle Loeschové by ti, kteří jsou dostatečně staří pro službu v armádě, měli mít právo zbraně si pořizovat. Zdůrazňovala, že pro bezpečí ve školách je klíčové nepřipustit, aby se psychicky nemocní či trestaní lidé dostali ke střelným zbraním.

Na fóru vystoupil i šerif Scott Israel, do jehož okrsku spadá střední škola, kde Cruz střílel. Vyzval studenty, aby trvali na změnách v zákonech o zbraních. „Amerika na vás hledí, změna bude,” řekl s tím, že podobný masakr se již nesmí opakovat. Dodal také, že pokud zákonodárci zpřísnění odmítnou, ponesou za to odpovědnost.

Cruz, který se v minulosti léčil na psychiatrii, ve škole střílel z legálně zakoupeného samopalu AR-15, což je civilní verze automatické pušky M16 americké armády. Paradoxem je, že samopal si mohl jako devatenáctiletý zcela legálně pořídit přesto, že mu platné zákony zapovídají pivo. Konzumace alkoholu je v USA legální až od 21 let. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám