Hlavní obsah

Trump chce více peněz pro armádu, omezí peníze na zdravotnictví, ekologii a umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Spojených států Donald Trump ve čtvrtek předloží Kongresu návrh masivních rozpočtových škrtů, které se dotknou prakticky každého federálního úřadu. Výjimkou budou podle agentury Bloomberg jen výdaje na armádu, bezpečnost a dopravu. Na obranu chce Trump podle Reuters v nadcházejícím fiskálním roce přidat 54 miliard (zhruba 1,4 biliónu korun), což je o deset procent více, než má armáda k dispozici nyní.

Foto: U.S. Srmy/Handout, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rozpočet, který staví Ameriku na první místo, činí z bezpečnosti našich obyvatel prioritu číslo jedna, protože bez bezpečnosti nemůže být žádná prosperita,” uvedl Trump v doprovodné zprávě rozpočtového plánu. Rozpočtový návrh nese název Amerika na prvním místě: Rozpočtový plán na to, jak učinit Ameriku opět velkou.

Desetiprocentní zvýšení výdajů na obranu, které je podle Reuters největší od dob prezidenta Ronalda Reagana, slibuje okamžité peníze na připravenost jednotek, na boj proti teroristickému hnutí Islámský stát či na pořízení nových lodí, letadel a zbraní. Z peněz navíc se může těšit i ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které je má upotřebit k deportování přistěhovalců bez dokladů. Více peněz chce Trump poskytnout i vojenským veteránům.

V této souvislosti je potřeba si uvědomit, jak velkým množstvím generálů je Trump obklopen, bývalý generál je ministrem obrany, další jsou mezi poradci a v čele federálních úřadů.

Peníze chce Trump i pro vybudování zdi na hranicích s Mexikem. Bariérou chce zastavit nelegální migraci do USA a pašování drog. Ještě pro letošní fiskální rok na zeď prezident žádá 1,5 miliardy dolarů (38 miliard korun) a pro nadcházející rozpočet 2,6 miliardy dolarů (65,5 miliardy korun).

Rozsáhlé škrty 

Finance na podporu svých priorit Trump převezme z rozpočtů ostatních federálních agentur a programů. Například ministerstvo zahraničí se bude muset vyrovnat s rozpočtem nižším o 28 procent. Škrty se budou tohoto ministerstva týkat především programů na mezinárodní pomoc či rozvojovou asistenci. Agenturu na ochranu životního prostředí čeká snížení rozpočtu o 30 procent.

Další škrty jsou plánované v oblastech energetiky, vzdělání či bydlení. O zhruba jedno procento méně než nyní má dostat také Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Americký Národní ústav zdraví (NIH) má podle návrhu přijít o šest miliard dolarů, což je zhruba pětina rozpočtu ústavu. S žádnými penězi se pak nepočítá pro Národní nadaci pro umění (NEA), napsal list The New York Times. O zrušení NEA se spekuluje od ledna, kdy Trump složil prezidentskou přísahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám