Hlavní obsah

Trump bez dovolení vtáhl do kampaně Fauciho. Zneužil můj výrok, zlobí se epidemiolog

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci se v neděli se ohradil proti tomu, že v předvolební kampani prezidenta Donalda Trumpa byla použita jeho slova vytržená z kontextu, takže se zdá, že chválí Trumpa, jak skvěle zvládl boj s pandemií. Dodal, že jeho výrok byl použitý v propagačním šotu bez jeho souhlasu.

Foto: Reuters

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci

Článek

V půlminutovém videu zazní Fauci říká: „Nedokážu si představit, že by někdo mohl udělat více.“

Věta je v šotu manipulativně zasazena do kontextu tak, že působí, jako by uznávaný epidemiolog mluvil o Trumpovi. To ale není pravda.

Nemluvil o Trumpovi, ale o svém týmu

Větu Fauci ve skutečnosti vyřkl už v březnu, když mluvil v rozhovoru pro televizi FoxNews o tom, jak se on sám jako expert Bílého domu a další zdravotničtí experti zapojili do boje s pandemií.

„Věnoval jsem se tomu skoro na plný úvazek. Jsem v Bílém domě prakticky každý den se svou pracovní skupinou. Každý jednotlivý den, takže si za žádných okolností nedokážu představit, že by někdo mohl udělat více,“ zní plné Fauciho vyjádření. O Trumpovi v něm nepadlo ani slovo.

Fauci se proti použití ohradil: „Moje komentáře použité bez mého svolení v kampani GOP (republikánů) byly vytrženy z kontextu ze širšího vyjádření, které jsem učinil před měsíci, když jsem hovořil o úsilí federálních zdravotnických představitelů. Během téměř pěti dekád ve veřejné službě jsem nikdy nepodpořil žádného politického kandidáta.“

Mluvčí Trumpovy prezidentské kampaně Tim Murtaugh použití věty hájil. „Jsou to Fauciho vlastní slova. Video je z rozhovoru pro celonárodní televizi, kde Fauci oceňoval práci Trumpovy administrativy. Slova jsou přesná a vycházejí přímo z Fauciho úst,“ snažil se přesvědčit Murtaugh. K vytržení z kontextu ani k faktu, že Fauci nedal svolení k vystupování v kampani, se nevyjádřil.

Ke sporu se vyjádřil na Twitteru i prezident. „Samozřejmě to jsou Fauciho vlastní slova. Podle některých guvernérů jsme odvedli fenomenální práci,“ chlubí se Trump a dodává, že „mnoho lidí s tím souhlasí”, aniž by uvedl, kteří.

Reklama

Výběr článků

Načítám