Hlavní obsah

Tragédie na festivalu Astroworld: Osm mrtvých, 300 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston
Aktualizováno

Nejméně osm lidí zahynulo při tlačenici, jež nastala během prvního dne třetího ročníku hudebního festivalu Astroworld v americkém Houstonu. Podle stanice ABC bylo na místě také mnoho zraněných, možná až 300.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z festivalu Astroworld, kde bylo ušlapáno k smrti osm lidíVideo: Reuters

 
Článek

Podle stanice NBC zemřelo osm lidí, sedmnáct dalších skončilo v nemocnici, 11 s podezřením na selhání srdce, a více než tři sta jich muselo být ošetřeno na místě v speciálně zřízené polní nemocnici. Zatím není známo, kdo zemřel, ale mezi zraněnými je i desetileté dítě. Kvůli množství zraněných je veden koncert jako událost s hromadným počtem obětí.

„K tragédii došlo kolem 21.15 místního času v areálu festivalu,” uvedl šéf hasičů Samuel Peña na tiskové konferenci: „Dav se začal tlačit k pódiu. To vyvolalo paniku a způsobilo to nějaká zranění, lidé začali padat, ztráceli vědomí a to vyvolalo další paniku.”

Rapper a jeden z organizátorů festivalu Travis Scott podle listu Houston Chronicle opakovaně přerušil své 75 minut dlouhé vystoupení, když viděl, že jsou lidé pod pódiem v potížích. Davem také projížděli sanitky, aby jim pomohli.

„Vypadá to, že se to stalo během pár minut,“ dodal zástupce ředitele houstonské policie Larry Satterwhite. „Náhle jsme měli několik lidí na zemi, kteří působili jako by měli srdeční slabost nebo nějaký jiný druh zdravotních potíží. Okamžitě jsme je resuscitovali.”

V tu dobu bylo ve vyprodaném areálu asi 50 000 lidí Co se stalo přesně, zatím není jasné, příčina tragédie se vyšetřuje, řekl šéf houstonské policie Troy Finner a vyzval lidi, aby zbytečně nespekulovali. Zdůraznil, že Scott Travis a další organizátoři s policií spolupracují.

Foto: Twitter @onacasella, Reuters

Diváci na festivalu Astroworld

Problémy se ukázaly už při otevření bývalého zábavního parku, kde se konal festival, který zahájil rapper Scott Travis. Tam bylo v tlačenici zraněno několik návštěvníků. Už před zahájením přišlo k branám velké množství lidí a někteří se snažili dostat se dovnitř předčasně.

Festival Astroworld pořádaný rapperem Travisem Scottem se měl konat od pátku do soboty v houstonském komplexu NRP Park.

Foto: Amy Harris, ČTK/AP

Travis Scott při vystoupení na festivalu Astroworld

Festival, kde měli vystupovat kromě Scotta i SZA, Lil Baby, Chief Keef nebo Bad Bunny a Tame Impala či veteráni soulu Earth, Wind & Fire, byl vyprodaný. V Houstonu je velmi populární, Travis Scott se soustředí i na představení místní hiphopové scény. Loni se kvůli pandemii nekonal, což zvýšilo zájem o letošní ročník.

Sobotní program byl zrušen.

Osm obětí na festivalu Astroworld je nejvíce obětí neštěstí na amerických festivalech od roku 2003, kdy na Rhode Islandu zemřelo sto lidí při požáru v klubu Station, kdy pyrotechnika odpálená před vystoupením Great White zapálila protihlukovou pěnovou izolaci.[celá zpráva]

Případ ohnivého pekla v americkém klubu má první obviněné

Zahraniční
Foto: Amy Harris, ČTK/AP

Diváci na festivalu Astroworld

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám