Hlavní obsah

Identifikováno prvních sedm z 96 obětí požáru klubu

Novinky, CNN, ČTK, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WEST WARVICK

Sedm z 96 obětí ohnivého pekla, které vypuklo ve čtvrtek v noci v klubu v americkém West Warvicku ve státě Rhode Island, již bylo identifikováno, oznámil guvernér státu Don Carcieri. Do města dorazilo pět týmů patologů, aby pomohli s rychlou identifikací obětí.

Foto: Magistrát města Plzně - archiv

V úterý 8. února předal plzeňský primátor Martin Baxa zástupci plzeňské pobočky humanitární organizace ADRA chirurgické rukavice a obvazový materiál.

Článek

25 lidí zůstává v kritickém stavu, deset osob s těžkými popáleninami převezly vrtulníky do popáleninových center v Bostonu a okolí. V nemocnicích muselo být ošetřeno nejméně 187 ze zhruba 360 návštěvníků tragického koncertu skupiny Great White.

Úřady shromáždily rodiny návštěvníků koncertu v hotelu poblíž místa tragédie. Vlastník klubu a kapela se mezitím nepřestávají hádat, zda skupina měla či neměla povolení pro provozování pyrotechnických efektů, které zřejmě byly příčinou požáru.

Tragédie nastala kolem jedenácté hodiny ve čtvrtek večer zdejšího času (tj. v pátek asi v 5 hodin ráno našeho času). Mezi pohřešovanými je i kytarista skupiny Ty Longley.

Všichni se snažili dostat ven jedním vchodem

Velitel hasičů ve West Warvicku Charlie Hall uvedl, že dřevěná konstrukce klubu vzplála v méně než třech minutách. Guvernér Carcieri řekl, že všichni návštěvníci koncertu se snažili dostat ven hlavním vchodem, kudy do sálu přišli. Klub má přitom ještě další tři bezpečnostní východy, jejich světelná signalizace však nebyla v hustém dýmu vidět.

Hall potvrdil, že většina obětí zemřela v davu těsně u hlavního vstupu - některé na zadušení kouřem, mnohé ale byly ušlapány. Další skupiny mrtvých našli hasiči v zadním baru a dalších místnostech budovy.

Oheň způsobila pyrotechnika

Vyšetřovatelé hledají příčinu požáru. Zřejmě šlo o výbuch zábavné pyrotechniky, jež si skupina Great White přivezla s sebou. Nepotvrdila se tedy teorie, že by se požár šířil z vedlejšího domu. Kapela chtěla ohňostrojem oživit své vystoupení. Great White tvrdí, že na doprovodné efekty dostala povolení od klubu. "Nic takového jsme nevydali," brání klub odpovědný zaměstnanec Paul Vanner.

Podle svědků se plameny nejdříve objevily na části tribuny a za ní stojící stěně, která byla pokrytá plachtou. Následně nastala panika.

Záznam koncertu natáčela pro svůj kulturní pořad televize CNN, která nyní zvažuje, že paniku odvysílá ve zpravodajské relaci.

Great White pohřešují kytaristu

"Připadal jsem si jako vánoční stromek nebo na oslavě Dne nezávislosti," popisuje událost zpěvák skupiny Jack Russell. "Snažil jsem se na sobě hořící věci rychle vodou z lahve uhasit. Otočil jsem se dozadu a zjistil jsem, že budova hoří. Jedu právě do nemocnice. Z kapely je zraněn náš zvukař. Pohřešujeme kytaristu," dodal těsně poté, co opustil budovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám