Hlavní obsah

Texas může nadále zakazovat potraty, rozhodl soud

Washington
Aktualizováno

Texas může nadále zakazovat ženám ve většině případů potraty poté, co se dá detekovat tlukot srdce plodu, rozhodl ve čtvrtek federální odvolací soud. Zamítl další pokus administrativy prezidenta Joea Bidena zrušit protipotratový zákon, který je nejpřísnější v celých Spojených státech.

Foto: Veronica Cardenas, Reuters

Zastánci plánované reprodukce v USA

Článek

Federální odvolací soud sídlící v New Orleansu se svým rozhodnutím přiklonil na stranu Texasu a povolil, aby restrikce zůstaly v platnosti. Jde o třetí takový rozsudek.

O verdiktu federálního soudu informovala agentura AP, podle které to může vést k tomu, že texaský zákon opět poputuje k nejvyššímu soudu. Ten už jednou povolil, aby vstoupil v platnost, aniž by rozhodoval o tom, zda je v souladu s Ústavou Spojených států amerických.

Zákaz potratů v Texasu platí, Nejvyšší soud USA ho odmítl zrušit

Amerika

„Doufáme, že ministerstvo spravedlnosti se rychle proti rozsudku odvolá k nejvyššímu soudu, aby ženy v Texasu znovu získaly možnost podstoupit potrat po šestém týdnu těhotenství,” uvedla Brigitte Amiriová z Projektu pro reprodukční svobodu Americké unie občanských práv. Resort spravedlnosti se k věci zatím nevyjádřil, uvedla AP.

Zákaz potratů v Texasu

Republikánské vedení Texasu začátkem září zavedlo zákaz potratů od chvíle, kdy lze detekovat srdeční aktivitu embrya, tedy přibližně od šestého týdne těhotenství. V takto raném stadiu ani část žen ještě neví, že jsou gravidní. Potrat nemohou podstoupit ani ty ženy, které otěhotněly v důsledku incestu nebo znásilnění.

Nové předpisy vedly k tomu, že Texasanky, jež se nechtějí stát matkami, se kvůli umělému přerušení těhotenství vydávají na kliniky za hranicemi státu. Zákon navíc umožňuje podat žalobu na široký okruh lidí, tedy nejen na ženu, která potrat postoupí. Žalovaným může být například taxikář, který ženu na kliniku odveze, až po rodiče, kteří dívce interrupci zaplatí.

Soud pozastavil v Texasu platnost zákazu provádění potratů

Amerika

V USA přitom podle platného výkladu ústavy ženy mají právo na interrupci až do okamžiku, kdy se plod stává životaschopným, což nastává po 20. týdnu.

Platnost zákona nakrátko pozastavil jeden soud, ovšem trvalo to jen 48 hodin, než byl verdikt zvrácen. Texaské kliniky tehdy urychleně tento zákrok prováděly u pacientek, které byly po šestém týdnu těhotenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám