Hlavní obsah

Zákaz potratů v Texasu platí, Nejvyšší soud USA ho odmítl zrušit

– Washington
Novinky,

Nejvyšší soud Spojených států odmítl zrušit zákon, kterým stát Texas zakázal potraty od zhruba šestého týdne těhotenství. Verdikt je velkou ranou pro zastánce práva na potrat a posiluje naděje odpůrců interrupce z dalších států USA.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Budova amerického Nejvyššího soudu ve Washingtonu

Článek

Nejvyšší soud ve středu rozhodl nejtěsnějším poměrem pěti ku čtyřem hlasům. Proti zákonu se postavil i předseda John Robberts a tři liberální soudci Elaina Kagainová, Sonia Sotomayorová a Stephen Breyer.

Konzervativci ovšem mají v Nejvyšším soudu převahu poté, co do něj Trump jmenoval během své vlády tři své nominanty z řad konzervativců. Sotomayorová označila verdikt za „neskutečný.”

Protože Nejvyšší soud texaský zákon neodmítl, vstoupil v platnost o středeční půlnoci. Ještě v pondělí se na Nejvyšší soud obrátily Středisko pro reprodukční práva, Americká federace pro plánované rodičovství a americká Unie pro občanská práva spolu s poskytovateli interrupcí v Texasu s naléhavou žádostí, aby zákon zablokoval, protože „by okamžitě a katastroficky omezil přístup k potratům v Texasu a zřejmě by donutil mnohé potratové kliniky zavřít.“

V USA se schyluje k bitvě hodnot. Nejvyšší soud projedná právo na potrat

Amerika

Nový zákon zakazuje potrat poté, jakmile je detekována srdeční činnost plodu, což je obvykle v šestém týdnu, často tedy ještě dříve, než ženy zjistí, že jsou těhotné. Podle odpůrců zákazu se tak 85 až 90 procent potratů v Texasu provádělo až po šestém týdnu těhotenství, což nově nebude možné.

Na rozdíl od potratových zákonů v jiných amerických státech je texaský zákaz unikátní také v tom, že je výsledkem občanské žaloby na potratové kliniky a nejde o rozhodnutí texaské vlády.

To, že Nejvyšší soud zákon nezrušil, dává velkou šanci odpůrcům potratů, že by mohli zvrátit také verdikt ve známém případu z roku 1973 Roeová vs. Wade. Žena, která tehdy vystupovala pod pseudonymem Roeová, se obrátila na soud, protože žádala o potrat. Ten jí soud nepovolil i přesto, že argumentovala tvrzením, že byla znásilněna.

Než Nejvyšší soud rozhodl v její prospěch, což v důsledku znamenalo legalizaci potratů v celých USA, narodila se jí dcera. Roeová však později svůj názor na potraty přehodnotila, přiznala, že k znásilnění nedošlo, a stala se jedním z největších odpůrců verdiktu, který jí potrat dodatečně umožnil.

Rána pro odpůrce potratů v USA, jejich omezení je v Louisianě neústavní

Amerika

Výsledek verdiktu je často napadán, protože soudci k jeho prosazení použili dodatku Ústavy, který vznikl z jiných důvodů a sloužil k jiným účelům.

Přijetí texaského zákona odsoudil prezident Joe Biden, který ho označil za „extrémní a očividně” porušující práva žen. Mohl by podle něj také výrazně narušit přístup žen ke zdravotní péči. Biden zdůraznil, že jeho administrativa bude chránit ústavní právo na základě výsledku verdiktu v případu Roeová vs. Wade, který sloužil jako precedens po téměř půl století.

V České republice je interrupce legální do 12. týdne těhotenství, s lékařským doporučením až do 24. týdne a v případě závažných problémů s plodem bez omezení.

Reklama

Výběr článků

Načítám