Hlavní obsah

Sto tisíc denně. Epidemiolog Bílého domu Fauci má pro USA černý scénář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pokud bude pokračovat současný trend pandemie nemoci covid-19 v USA, mohla by země brzy registrovat až 100 tisíc nově infikovaných lidí za den. S takovým varováním vystoupil v úterý v americkém Senátu epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci.

Foto: Al Drago, ČTK/AP

Epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci.

Článek

"Myslím, že je důležité říci vám a americké veřejnosti, že se velmi obávám toho, že situace může být velmi špatná," řekl Fauci.

Při zachování současného tempa šíření nákazy by jej nepřekvapilo, kdyby nově nakažených brzy přibývalo denně v šesticiferných hodnotách. V současné chvíli je denní přírůstek nakažených asi 40 tisíc.

Srovnání: V USA se epidemie koronaviru dál zhoršuje, Evropa řeší lokální ohniska

Koronavirus

Druhá vlna

Spojené státy zažívají nový rozmach nákazy po týdnech klesající tendence pandemie a uvolňování ochranných opatření. Nejlidnatější státy Kalifornie a Texas i další hlásí rekordní počty nově infikovaných, řada místních samospráv proto znovu zavádí některá omezení společenského života či nařizuje nošení roušek.

Mimo Evropu virus vytahuje drápy

Koronavirus

"Je mimořádně důležité mít k dispozici bezpečnou a účinnou vakcínu pro každého v této zemi," řekl epidemiolog. Dodal však, že "není žádná záruka", že taková vakcína bude k dispozici. Američané proto podle něj musí spolupracovat a šíření viru zabránit společným úsilím.

EU se otevírá dalším zemím. Američanům i Rusům nadále vstup zakázán

Evropa

Spojené státy jsou v absolutních číslech nejhůře zasaženou světovou zemí, registrují již bezmála 2,7 milionů pozitivních nálezů SARS-CoV-2, komplikacím spojeným s covidem-19 tam podlehlo již přes 129 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám