Hlavní obsah

Spuštění sítě 5G způsobí chaos v letecké přepravě, varují americké aerolinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jen desítky hodin před plánovaným spuštěním nejmodernějších mobilních sítí páté generace společností AT&T a Verizon v USA varují šéfové velkých amerických aerolinek před hrozícím chaosem v letecké dopravě. Frekvence, na nichž se má signál 5G šířit, je totiž blízko té, na které komunikují přístroje dopravních letadel, a u některých letišť jsou podle nich vysílače příliš blízko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spuštění (sítě) 5G v pásmu C plánované na středu může vyřadit z provozu značnou část letadel, uvěznit desítky tisíc Američanů v zámoří a vyvolat chaos v letecké přepravě ve Spojených státech,“ varují velcí přepravci v otevřeném dopise, na který jako první upozornila agentura Reuters.

Aerolinky v textu, k němuž se připojily mimo jiné United Airlines, American Airlines, Delta Airlines nebo Southwest Airlines, varují, že může signál nové 5G sítě narušit fungování výškoměrů a přístrojů pro orientaci při špatné viditelnosti.

Zájem o 5G telefony raketově roste

Mobil

„To znamená, že v den, jako byl ten včerejší (neděle), by bylo víc než 1100 letů a 100 tisíc cestujících zasaženo rušením, zpožděním nebo odklonem letů,” varují přepravci. Situace je tak vážná, že americké aerolinky zvažují, že preventivně zruší některé zámořské lety do Spojených států.

Dopis je adresovaný Národní ekonomické radě Bílého domu, ministrovi dopravy Petu Buttigiegovi, šéfovi Federálního úřadu pro letectví (FAA) Stevu Dicksonovi a šéfce Federální komise pro spoje (FCC) Jessice Rosenworcelové.

Slibovali ochranu před 5G sítí. Přístroje přitom byly radioaktivní

Mobil

Telekomunikační operátoři AT a Verizon loni v aukci získali téměř celé spektrum v pásmu C. Na začátku ledna se dohodli, že po dobu šesti měsíců vytvoří kolem zhruba 50 letišť ochranné zóny a podniknou další kroky, aby snížili případné riziko rušení, připomněla ČTK. Potíž je ale u letišť, která na seznamu nejsou, a opatření se jich tak netýkají. Aerolinky proto žádají, aby bylo zajištěno, že síť 5G nebude spuštěna v místech, kde jsou telekomunikační věže příliš blízko přistávacím a vzletovým drahám, dokud FAA neurčí, že je vše bezpečné.

Operátoři se potíží neobávají. Argumentují tím, že 5G v pásmu C bylo úspěšně nasazeno v přibližně 40 dalších zemích bez problémů s rušením v letectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám