Hlavní obsah

Zájem o 5G telefony raketově roste

Tuzemští operátoři se nechali již loni slyšet, že chtějí mít pokrytou celou republiku signálem 5G nejpozději do konce roku 2025. Na to se stále častěji připravují i samotní uživatelé, kteří již nyní ve velkém nakupují chytré telefony, které dovedou se sítěmi páté generace pracovat.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle statistik O2 rostl za uplynulých 12 měsíců zájem o 5G telefony meziročně o rekordních 760 procent. V praxi to znamená, že zhruba dvě třetiny všech prodaných smartphonů se chlubí podporou sítí páté generace.

„Mezi nejoblíbenějšími telefony patřily Samsung Galaxy A52s 5G, Realme 8 5G a Xiaomi Redmi Note 10 5G. To, že si zákazníci O2 rozbalili pod stromečkem nový telefon, dokládají i provozní statistiky. Mezi Štědrým dnem a Silvestrem se k síti O2 připojilo téměř 150 tisíc nových zařízení,“ prohlásila Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení operátora.

Zvýšenému zájmu o 5G nahrává i fakt, že se tato technologie objevuje stále častěji také v segmentu těch levnějších telefonů s cenou okolo pěti tisíc korun. Ještě předloni přitom byly sítě páté generace výsadou prémiových smartphonů, jejichž cena je i čtyřnásobná.

Vodafone zdvojnásobil pokrytí 5G sítí. Využívat ji může 60 procent populace

Mobil

Cena hraje prim

Jedním z cenově nejdostupnějších 5G telefonů je v současnosti TCL 20R 5G, který se zabydlel na pultech obchodů loni před Vánocemi. Případní zájemci za něj zaplatí 5299 Kč. Za tuto sumu případní zájemci získají telefon s 6,52palcovým displejem a rozlišením HD+ (720 x 1600 pixelů). Obnovovací frekvence je 90 Hz. Některé levné modely nabízejí vyšší rozlišení, ale zase jsou pomalejší.

Srdcem telefonu je osmijádrový procesor Mediatek MT6833, kterému sekundují 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Nechybí ani slot pro paměťovou kartu, slot ale můžete využít pro vložení druhé SIM karty. Standard 5G bude k dispozici pro obě vložené SIM karty.

Představení smartphonu TCL 20 R 5G.Video: archív výrobce

Fotoaparáty má tento model k dispozici čtyři, tři jsou umístěny na zadní straně. Čelní fotoaparát s rozlišením 8 MPx tak doplňuje hlavní 13MPxsnímač, hloubkový fotoaparát (2 MPx) a makro objektiv (2 MPx).

Přístroj slibuje díky akumulátoru s kapacitou 4500 mAh až dvoudenní výdrž. Potěší i přítomnost rychlého 15W nabíjení.

Nabídka levných 5G telefonů se rozrůstá. Další želízko v ohni má TCL

Mobil

Rychlost a pokrytí

Mobilní sítě 5G poskytují přenosovou rychlost až 1 Gb/s, vynikají minimální latencí na úrovni 1 ms a dostupností v řádu 99,999 procenta. V případě LTE sítí to přitom bylo pouze okolo 150 Mb/s.

Pokrytí se liší podle operátora. „5G síť je nyní dostupná pro celých 60 procent populace, už v listopadu padla hranice 50 procent. Vodafone je tak jasným tuzemským 5G lídrem,“ prohlásil již v polovině prosince mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Loni pokryl T-Mobile 5G sítí 25 procent obyvatelstva. V září se magentový operátor pochlubil tím, že spustil 270 dalších 5G vysílačů, v Česku jich tak má již více než 600. O2 nabízí mobilní sítě 5G v polovině Prahy a ve zhruba dalších 70 městech.

Operátoři chtějí pokrýt většinu populace sítěmi 5G do konce roku 2025

Internet a PC

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám