Hlavní obsah

Spojené státy schválily pět miliard na boj proti Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát schválil v pátek rozpočet Pentagonu ve výši 585 miliard dolarů. Pět miliard je určeno na boj s Islámským státem.

Foto: US NAVY, Reuters

F/A-18E Super Hornet z útočné stíhací squadrony VFA-195 Dambusters před startem z paluby letadlové lodi USS George Washington

Článek

Rozpočet, který již minulý týden odsouhlasila Sněmovna reprezentantů, schválil Senát poměrem 89 ku 11 hlasům. Počítá s 521,3 miliardy dolarů na základní financování armády a 63,7 miliardy dolarů na vojenské operace v Afghánistánu a Iráku.

Z pěti miliardy určených na boj Islámského státu jdou 3,4 miliardy ne přímé nasazení amerických sil, zejména na pokrytí nákladů náletů. Na Irák se jich uskutečnilo od srpna 636, na Sýrii od září 492. Demokratický senátor Carl Levin zdůraznil jejich význam: „Změnily situaci na zemi.”

Dodal však, že IS nemůže být poražen bez síly na zemi, která se proti němu postaví. Dalších 1,6 miliardy proto jde na výcvik kurdských bojovníků i na prodloužení programu výcviku umírněných syrských rebelů bojujících proti Bašáru Asadovi. Dostávají v rámci něj i výzbroj.

Foto: Jan Jánský

A-10 Thunderbolt II

Rozpočet také zakazuje vyřazení letitých bitevních letounů A-10 Warthog, které poskytují přímou podporu v boji a jsou schopny ničit obrněnou techniku nepřítele. USAF je chtělo vyřadit v rámci škrtů, ale Kongres to zamítl, protože letectvo nemá jiný podobný stroj, který umožňuje snadno ničit i obrněnou techniku a je rychlejší než vrtulníky.

Republikáni zvýšením výdajů na války vyšli vstříc žádosti demokratického prezidenta Baracka Obamy. Ten ale bude muset při podpisu rozpočtu spolknout hořkou pilulku, nedovolili převoz zadržovaných podezřelých z terorismu do USA a rozpočet zakazuje zrušení věznice Guantánamo na Kubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám