Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů odklepla 13,6 miliardy dolarů pro Ukrajinu a Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů podle očekávání schválila částku ve výši 13,6 miliardy dolarů (310 miliard korun) na humanitární, vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a spojencům USA v Evropě.

Foto: Greg Nash, ČTK/AP

Američtí kongresmani. Ilustrační foto

Článek

Jde o součást federálního rozpočtu na letošní rok v hodnotě kolem 1,5 bilionu dolarů. O balíku, který obsahuje i peníze pro země přijímající nejvíce ukrajinských uprchlíků, nyní bude rozhodovat americký Senát.

Lipavský mluvil s Blinkenem

Domácí

Zákonodárci se na poskytnutí finanční pomoci dohodli už v úterý. Dohoda měla v jinak politicky hluboce rozděleném Kongresu širokou podporu zákonodárců obou hlavních politických stran. Demokratický prezident Joe Biden minulý týden požádal Kongres o deset miliard dolarů, nicméně shoda mezi členy Sněmovny reprezentantů byla v této věci tak bezproblémová, že se částka postupně zvyšovala, až nakonec dosáhla současné výše.

USA Polsku poděkovaly, ale stíhačky na Ukrajinu poslat nechtějí

Evropa

Kongres musí rozpočet projednat do páteční půlnoci, jinak federálním úřadům hrozí výpadek financování. Americká televize CNN na svých internetových stránkách napsala, že není pravděpodobné, že by to Senát nestihl. Částečně je to díky tomu, že mnoho zákonodárců chce prokázat podporu Ukrajině v době, kdy čelí invazi ze strany Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám