Hlavní obsah

Severokorejský režim ať soudí v Haagu, doporučil výbor OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Výbor Valného shromáždění OSN pro lidská práva v úterý v New Yorku schválil rezoluci, který doporučuje Radě bezpečnosti trestní postih severokorejského režimu. Podle schváleného dokumentu by měla být KLDR pohnána k mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu za zločiny proti lidskosti.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Pro rezoluci se vyslovilo 111 členských států, proti hlasovalo 19 zemí včetně Ruska, Běloruska, Číny, Kuby nebo Sýrie. Pětapadesát států se hlasování zdrželo. Rezoluce, která je pro členy Rady bezpečnosti OSN nezávazná, obviňuje nejvyšší severokorejské vedení z odpovědnosti za zřizování koncentračních táborů, systematické mučení vězňů a za vraždy srovnatelné s řáděním nacistů za druhé světové války.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle diplomatů, na něž se odvolává agentura Reuters, rezoluce zvyšuje tlak na Pchjongjang, ale je spíše symbolická a k trestnímu řízení pravděpodobně nepovede. V Radě bezpečnosti, která bude o rezoluci hlasovat, se o její neschválení nejspíš postarají Rusko a Čína, které mají právo veta.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Moskva i Peking v úterní diskusi podpořily kubánský návrh, aby zmínka o haagském tribunálu byla z rezoluce vypuštěna. Návrh však neprošel. Severokorejský delegát ještě před hlasováním prohlásil, že rezoluce je dílem USA a jejich spojenců a KLDR na ni může odpovědět novým jaderným testem.

Reklama

Související články

Kim Čong-un se zotavuje, už chodí bez hole

Severokorejský vůdce Kim Čong-un už k chůzi nepotřebuje hůl. Na posledních fotografiích zveřejněnými státním deníkem Rodong sinmun figuruje bez ní.

Výběr článků

Načítám