Hlavní obsah

Senátorkou za Aljašku zůstane Murkowská, i když ji republikáni nenominovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánka Lisa Murkowská obhájila křeslo senátorky za americký stát Aljaška a porazila oficiálního kandidáta strany Joea Millera, kterého podporovalo konzervativní hnutí Tea Party. Uvedla to agentura AP. Stala se po 56 letech prvním člověkem, který uspěl při kandidatuře do Senátu, když voliči dopisovali jeho jméno na hlasovací lístky.

Článek

Murkowská neuspěla v republikánských primárkách, ve kterých ji nečekaně porazil Miller. Senátorka se poté rozhodla kandidovat jako nezávislá s tím, že voliči její jméno napíšou na prázdný volební lístek. Podobný postup není v USA obvyklý a naposledy takto uspěl Storm Thurmond v Jižní Karolíně v roce 1954. Na Aljašce se tak dosud žádný kandidát do Senátu nedostal.

Volby se sice konaly už před dvěma týdny, zvláštní způsob kandidatury Murkowské si ale vyžádal ruční přepočítání hlasů. Ve středu zbývalo sečíst necelých 800 lístků a Murkowská měla před Millerem náskok 10 000 hlasů. I kdyby se odečetly lístky, na nichž je její jméno napsané s pravopisnými chybami, získala by senátorka o 2000 hlasů víc než její vyzyvatel z Tea Party.

Kandidát demokratů Scott McAdams skončil třetí s velkým odstupem za oběma republikány a už dříve uznal porážku.

Potupa pro Palinovou

Americká média označila vítězství Murkowské za potupu pro bývalou aljašskou guvernérku a neúspěšnou kandidátku na viceprezidentku Sarah Palinovou, která hlasitě podporovala Millera i jiné kandidáty Tea Party.

Palinová ale neúspěch svého favorita ve svém domácím státu přešla. V televizi ABC naopak oznámila, že zvažuje kandidaturu na prezidentku v roce 2012 a že je přesvědčena, že by současného šéfa Bílého domu Baracka Obamu porazila. [celá zpráva]

Murkowská v televizi CBS řekla, že ona prezidentskou kandidaturu někdejší aljašské guvernérky nepodporuje.

Úspěch Murkowské nebude mít vliv na rozložení sil v Senátu. Vítězka aljašských voleb už dala najevo, že bude hlasovat s republikánskou menšinou. Republikáni tak budou mít v Senátu 47 zástupců, demokraté 53.

Reklama

Výběr článků

Načítám