Hlavní obsah

Šéf CIA varuje před dalšími útoky: Teror v Paříži není jednorázová akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan varoval, že útoky v Paříži, ke kterým se hlásí hnutí Islámský stát (IS) nemusí být jednorázovou událostí a že radikálové mohou mít další podobné operace připraveny k okamžitému uskutečnění. Snaha o zmaření těchto činů je podle jeho názoru velmi obtížná, protože zpravodajské a bezpečnostní služby v Evropě jsou zcela přetížené ve snaze vysledovat stovky evropských extremistů, kteří se vrátili domů z bojů v Sýrii a Iráku.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel CIA John Brennan

Článek

"Spousta našich partnerů právě teď v Evropě čelí mnoha problémům, co se týče počtu jedinců, kteří cestovali do Sýrie a Iráku a zpět, takže jejich schopnost sledovat a zkoumat tyto jednotlivce je pod těžkou zkouškou," uvedl Brennan podle agentury Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf CIA řekl, že americké tajné služby stále nemají potvrzeno, že IS je zodpovědný za útoky v Paříži, při nichž zahynulo 129 lidí. Dodal ale, že tyto incidenty stejně jako podezření z výbuchu bomby v ruském letadle v Egyptě z 31. října, při kterém bylo zabito všech 224 osob na palubě, mají charakteristické znaky toho, že by za ně měli být odpovědní islamisté.

Povaha pařížských útoků prý ukazuje, že přípravy trvaly řadu měsíců vzhledem k potřebě zajištění zbraní a k tomu, jak byly atentáty rozprostřené.

Evropské tajné služby odhadují, že od roku 2011 odešlo bojovat do Sýrie na 5000 Evropanů. Z toho bylo 1400 Francouzů, z nichž 900 se vrátilo do vlasti. Francouzské úřady ale zařadily na seznam potenciálně nebezpečných osob sympatizujících s radikálním islámem kolem 10 až 20 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám