Hlavní obsah

Šéf CIA: Putin je zdráv a daří se mu dobře

Aspen

Americké tajné služby nemají žádné informace potvrzující opakované nepodložené spekulace o špatném zdraví ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedl to podle BBC ředitel CIA William Burns. Podle něj vypadá Putin na prahu sedmdesátky „příliš zdravě“.

Foto: Pool, Reuters

Šéf CIA William Burns

Článek

„Je tu řada fám o zdraví prezidenta Putina, ale podle toho, co můžeme říci, je zcela zdráv, až příliš,“ řekl Burns s nadsázkou na bezpečnostním fóru v Aspenu v Coloradu.

Dodal, že to není formální zpravodajský úsudek. Tento bývalý velvyslanec v Moskvě poznamenal, že se zabývá Putinem a pozoruje ho přes dvacet let.

Burns tak souzněl s vyjádřením ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že Putin je zdravý. [celá zpráva] Podobně se v minulých dnech vyjádřil také náčelník generálního štábu britských ozbrojených sil Tony Radakin.

Putinova nemoc či svržení jsou zbožná přání, tvrdí šéf britské armády

Zahraniční

Burns také popsal osobní přístup Putina, na němž se projevuje, že vzešel z tajné služby KGB. Podle něj „velmi věří v kontrolu a zastrašování“, a to v posledních letech ještě zesílilo.

„Je přesvědčen, že jeho údělem coby ruského vůdce je obnovit Rusko jako velkou mocnost. Je přesvědčen, že klíčem k tomu je obnovit sféru vlivu Ruska v sousedství, a to nemůže udělat bez kontroly Ukrajiny,“ dodal šéf CIA k možným záměrům ruského prezidenta.

Putin měl podstoupit operaci, která mu zastaví rakovinu

Evropa

Burns také uvedl, že jeho cesta v listopadu do Moskvy nepřinesla výsledky. Jel tam, protože zpravodajské informace ukazovaly, že Rusko chystá útoky na Ukrajinu.

Podotkl, že z Ruska odjel „s většími problémy, než když tam přijel“.

Putin věří svým vývodům o Ukrajině

K invazi, jež trvá už skoro pět měsíců, Burns uvedl, že plány ruského prezidenta byly postaveny na „zcela chybných předpokladech a naprostých iluzích zejména o Ukrajině a jejímu odhodlání vzdorovat“.

„Putin svým vyjádřením opravdu věří. Během let jsem ho v soukromí slyšel říkat, že Ukrajina není skutečnou zemí,“ dodal ředitel CIA.

Upozornil, že realita je úplně jiná, než vládce Kremlu čekal: „Reálné země se brání. A přesně to udělali Ukrajinci.“

Američané dodají na Ukrajinu další raketomety HIMARS

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám