Hlavní obsah

Rusko zvažuje nálety na Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Rusko by se mohlo zapojit do leteckých úderů západních zemí na pozice Islámského státu (IS) v Sýrii. Po setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou to v noci na úterý uvedl jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Účast Moskvy na případné pozemní operaci proti radikálům v Sýrii je ale podle něj vyloučena.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Ruské bitevníky Suchoj Su-25 startují ze Stavropolského letitě. Ilustrační snímek

Článek

Oba lídři se sešli na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku a šlo o jejich první setkání za více než dva roky, navíc v době zhoršených vztahů mezi oběma mocnostmi.

Navzdory tomu, že v předchozích pondělních projevech v OSN mezi oběma prezidenty přetrvávaly rozpory v pohledu na řešení syrské krize, podle Putina se během zhruba 90 minut trvajícího společného jednání snažili najít shodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové satelitní záběry zachycují ruskou vojenskou techniku v SýriiVideo: Reuters

Po diskusi o případném zapojení Ruska do vojenských operací Putin podle agentury AP nevyloučil účast ruských letadel na vzdušných zásazích spojenců, k zapojení do pozemní operace však podle něho nikdy nedojde. Uvedl, že by se ruské letouny zapojily do akce jen v případě souhlasu Spojených národů.

Rozdíly v pohledu na syrskou krizi

I jednání podle BBC ale ukázalo přetrvávající rozdíly v názorech na to, jak ukončit syrskou občanskou válku.

Zatímco v pondělí USA a Francie zopakovaly, že syrský prezident Bašár Asad musí odstoupit, Putin prohlásil: „Nejsou občany Sýrie, tak by se neměli zapojovat do výběru vedení cizí země.”

Foto: www.Stratfor.com/Airbus Defense and Space/Handout, Reuters

Otevřené transportní letadlo An-124 na ranveji v Latakíji

Obama na bezpečnostní konferenci v OSN v New Yorku oznámil ochotu ke spolupráci v Sýrii.

„Spojené státy jsou připraveny spolupracovat s jakýmkoli národem včetně Íránu a Ruska, aby se konflikt vyřešil.” Ihned však dodal: „Ale musíme uznat, že po takovém krveprolití, po tolika obětech, není možný návrat k předválečným pořádkům.”

Putin namítl, že by bylo „enormní chybou odmítat spolupráci se syrskou vládou a jejími ozbrojenými silami, které udatně bojují tváří v tvář terorismu.”

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Barackem Obamou

Rusko v poslední době vyslalo do Sýrie obrněnou techniku i proudová bojová letadla a Asadovi dodalo technologicky vyspělou munici. U Latakíje také buduje nové základy, jak ukázaly satelitní snímky.  [celá zpráva]

Otevřený pracovní rozhovor

Tématem schůzky obou státníků byla i a situace na Ukrajině, informovaly zahraniční agentury. Američtí představitelé se již před jednáním nechali slyšet, že doufají, že krize na Ukrajině bude hlavním tématem schůzky.

Šéf Kremlu podle agentury Reuters prohlásil, že se s Obamou budou „snažit o překonání existujících rozporů”, a že je Moskva připravena zlepšit vztahy s Washingtonem.

Putin vyzdvihl, že rozhovor byl „velmi konstruktivní, k věci a upřímný”.  Vysoký americký státní představitel sdělil, že žádný ze státníků se nesnažil při jednání získat body.

Anketa

Mělo by se Rusko zapojit do koaličních náletů na IS v Sýrii?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1316 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám