Hlavní obsah

Republikáni se soustředí na boj v Jižní Karolíně

Novinky, aš, Novinky, USA Today, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolotoč amerických primárek pokračuje v sobotu v Jižní Karolíně, kde o svém kandidátovi rozhodují republikáni. Pokud by někdo získal vítězství, mohl by se stát favoritem. Republikáni zatím nemají jasného favorita. Současně se konají méně sledovaná stranická volební shromáždění v Nevadě.

Foto: Joshua Lott , Reuters

John McCain agituje v Jižní Karolíně.

Článek

V posledních celostátních průzkumech má mezi republikánskými voliči největší podporu veterán John McCain, který vyhrál v New Hampshire. Většina voličů se však ještě nerozhodla. Těsně za ním je ovšem Mike Huckabee, který uspěl hned v prvním klání v Iowě, ale v dalších soubojích se mu už tak nedařilo. Na jihu však má šance a očekává se, že o vítězství se utká právě on s McCainem.

Nepříjemné vzpomínky na Jižní Karolínu má John McCain, který v tomto státě před osmi lety prohrál nominační boj se současným prezidentem Georgem Bushem. Podle něj byla tehdy na vině negativní kampaň, které musí čelit i nyní. Telefonáty a letáky upozorňují na jeho problémy s disciplínou v době studií na vojenské akademii i na to, že odmítá potraty. Sám si však věří a už předem se prohlašuje za vítěze.

Mike Huckabee jako bývalý baptistický kazatel sází na podporu věřících, evangelíci činí polovinu voličů ve státě. Chce také využít faktu, že pochází z jihu, byl guvernérem v Arkansasu.

Na svůj jižanský původ sází i jeden z outsiderů, Fred Thompson, který vyrůstal v Tennessee, jež zastupoval i v Senátu. Sám označil primárky v Jižní Karolíně za svůj poslední soud. Na Huckabeeho útočí pro jeho liberální názory a kvůli daním v Arkansasu. Z prodejní daně šla osmina na programy zdravotního pojištění pro děti ze sociálně slabších rodin, školství a zlepšení životního prostředí. Pro Freda Thomspona je to možná poslední šance se prosadit.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Politolog James Guth z univerzity v Greenville nedává velké šance Mittu Romenymu, který jako jediný z republikánů získal už dvě vítězství. Uspěl v posledních primárkách v Michiganu a v málo sledovaných primárkách ve Wyomingu. Podle něj nemá Romney na jihu silnou pozici. Sám se soustředí na volební shromáždění v Nevadě, kde byl ve čtvrtek a kde by chtěl vyhrát, i když tam má silné pozice i John McCain.

Demokraté se v Jižní Karolíně utkají až na konci měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám