Hlavní obsah

Američané nevědí, koho volit za prezidenta

Novinky, ČTK, aš, The Washington Post, The New York Times

Po začátku kolotoče primárek, z nichž vzejdou demokratický a republikánský kandidát do podzimních prezidentských voleb zatím Američané váhají, komu dát svůj hlas. Podpora se přelévá od kandidáta ke kandidátovi. Před úterními primárkami v Michiganu mezi republikány posílil veterán Jonh McCain, který vyhrál v New Hampshire stejně jako demokratka Hillary Clintonová, jež si drží přes pokles preferencí náskok před Barackem Obamou.

Článek

V pondělí zveřejněné celonárodní průzkumy pro listy The Washington Post a a The New York Times ukázaly, že 42 procent demokratů by dalo hlas Clintonové. Podle průzkumu novin The Washington Post a televize ABC by Obamu volilo 37 procent. Clintonová ztratila 11 procentních bodů a Obama jich 14 získal. Průzkum pro The New York Times a televizi CBS potvrzuje 42 procent demokratů pro Clintonovou, její náskok na Obamu je však vyšší a činí 15 procentních bodů. Souboj o prezidentskou nominaci mezi demokraty je stále zcela otevřený, 39 procent nynějších stoupenců Clintonové připouští, že může změnit názor. To samé tvrdí 43 procent přívrženců Obamy.

Obama však může náskok Clintonové dotáhnout. Zatímco v prosinci si jen 14 procent demokratů myslelo, že Obama je proti republikánům nejsilnějším kandidátem, nyní je to již 35 procent. Naopak 79 procent dotázaných demokratů si myslí, že Clintonová je připravena na výkon prezidentské funkce. O šestačtyřicetiletém Obamovi si to myslí jen 40 procent.

Obama má zejména v černošských státech na jihu značnou podporu voličů. V Jižní Karolíně, kde se primárky konají 26. ledna, podporuje Obamu 59 černošských žen, zatímco 35 % jich stojí za Clintonovou. Mezi běloškami má Clintonová náskok 20 procentních bodů. Obama si však získal 42 procent jihokarolínských mužů, zatímco Clitonová jen 33 %.

Přízeň republikánů se přelévá

Mezi republikány se po vítězství v New Hampshire dostal do čela John McCain, jehož by volilo 33 procent republikánů, byť před měsícem jich bylo jen sedm procent. Mikea Huckabeeho, který vyhrál v Iowě, by podle průzkumu listu The Washington Post volilo 20 procent republikánů, vítěze z Wyomingu Mitta Romneyho 19 procent a bývalého starostu New Yorku Rudyho Gulianiho 15 procent. Podle The New York Times je Rudy Giuliani třetí s deseti procenty a až za ním je s osmi procenty Romney.

Čísla však vyjadřují jen okamžité nálady. Průzkum The New York Times a televize CBS News ukázal, že tři čtvrtiny republikánských voličů se ještě definitivně nerozhodly.

Profily kandidátů

demokraté

republikáni

V Michiganu se utkají o vítězství McCain a Romney

Voliči v Michiganu, kde se konají primárky v úterý ale mohou mít jiný názor. Alespoň to ukazují průzkumy. Podle televize MSNBC vede v tomto státě Romney s 30 procenty před McCainem (22) a Huckabeem (17). Anketa Zogbyho institutu pro agenturu Reuters ukazuje těsné vedení McCaina (27 procent) před Romneym (24). Huckabee má 15 procent. Pod hranicí deseti procent zůstal Giuliani, který se soustřeďuje až na velké státy, především na primárky na Floridě 29. ledna.

Romney, který v Michiganu vyrůstal, doufá, že mu "domovský" stát přinese úspěch a udrží při životě jeho naděje na získání nominace.

V Michiganu budou hlasovat především republikáni, protože demokraté potrestali svou michiganskou organizaci za to, že posunula dopředu termín primárek ve snaze upoutat na stát pozornost. Na stranickém nominačním sjezdu tak nebude mít Michigan své delegáty a na kandidátce zůstala jen Clintonová, zatímco Obama a Edwards se o hlasy neucházejí. Je však možné, že frustrovaní demokraté dají hlas některému z republikánských kandidátů, protože primárky v Michiganu jsou otevřené a nevyžadují, aby kandidáty vybírali jen příznivci své strany.

Kalendář lednových primárek v USA 15. lednaPrimárky v Michiganu 19. lednaStranická volební shromáždění v Nevadě a primárky Republikánské strany v Jižní Karolíně 26. ledna Primárky demokratů v Jižní Karolíně29. lednaPrimárky na Floridě

Reklama

Související články

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám