Hlavní obsah

PROFIL: Ronald Ernest Paul

Novinky, rei

Lékař a Kongresman za stát Texas Ron Paul je jedním z republikánských kandidátů na úřad prezidenta USA. O křeslo v Bílém domě se neuchází poprvé, kandidoval už v roce 1988 za Libertariánskou stranu. Tehdy ale uspěl jiný republikán, George Bush starší.

Článek

Paul se narodil za hospodářské krize 20. srpna 1935 v Green Tree u Pittsburghu a už od pěti let přispíval prací do rodinného rozpočtu. V mládí byl úspěšným sportovcem, zranění ale nakonec další kariéru zhatilo a Paul se přihlásil na univerzitě v Gettysburgu ke studiu medicíny. Absolvoval ji v roce 1957 a v témže roce si vzal středoškolskou spolužačku Carol Wellsovou.

Po absolutoriu krátce zvažoval kariéru luteránského pastora, nakonec se ale rozhodl pokračovat ve studiu lékařství. Doktorát získal v roce 1961 v Severní Karolině na durhamské univerzitě a krátce poté následovalo povolání do armády v důsledku vypuknutí kubánské krize. U letectva působil v počátečních letech vietnamské války v Jižní Koreji, Íránu, Etiopii a Turecku. Zkušenosti z armády formovaly Paulův odpor k intervencionismu USA v zahraničí.

Armádu opustil s hodností kapitána a stal se porodníkem a gynekologem v rodné Pensylvánii a později v Texasu. Ještě v armádě se poprvé zapojil do politiky, v roce 1964 byl členem agitačního týmu prezidentského kandidáta Barryho Goldwatera.

Politická kariéra

K osobnímu politickému angažování ho údajně donutil krok prezidenta Richarda Nixona z 15. srpna 1971. Nixon tehdy opustil režim krytí amerického dolaru zlatem, což dlouhodobě přispělo k rostoucí hegemonii americké měny ve světě. „Všechny peníze jsou od té doby politickými penězi spíše než reálné hodnoty. Ohromilo mě to,“ řekl Paul.

Následovala kariéra kongresmana (s přestávkami mezi 1975 a 1985), během níž ovšem Paul neopustil porodnictví a nadále praktikoval o pondělcích a sobotách. K praxi se pak plně vrátil po neúspěšných volbách do Senátu v roce 1984. Ve Sněmovně reprezentantů zejména vystoupil Paul proti deregulaci bankovnictví.

"Handlování s hlasy se považuje za dobrou politiku... Pro každého, kdo miluje svobodu a oškliví si moc státního aparátu, je obtížné neodcházet po krátkém pobytu ve Washingtonu jako skutečný cynik." (Paul v závěrečné řeči ve Sněmovně)

Paulovi to přesto nedalo a do Washingtonu se vracel. Zahájil nominací do nejprestižnějšího prezidentského úřadu za Libertariánskou stranu, ale volby v roce 1988 nevyhrál. Za osm let však přišlo znovuzvolení do Kongresu. Ve Sněmovně zůstával Paul i počátkem roku 2008.

Politické názory

Paul, který mezitím založil i obchod s mincemi a ekonomický výzkumný institut, představil v Kongresu řadu návrhů zákonů, z nichž mnohé nemají dostatečnou podporu.

Některé návrhy
Paul navrhoval například úlevy na daních na jakékoliv výdaje spojené se vzděláním dětí, danové úlevy pro učitele, sociální pracovníky a sponzory škol a akademických institucí. Podporuje také zákon, který by neumožnoval americkému prezidentovi zahájit válku bez jejího formálního vyhlášení Kongresem. Paul kritizuje navýšení výdajů za úřadování George W. Bushe v Bílém domě a členy Kongresu za to, že nečtou navrhované zákony. Je pro zavedení pravidla zakazující o zákonu hlasovat do deseti dnů od jeho představení.
Navrhoval též zákon, který by zakazoval všem federálním soudům projednávání případů týkajících se potratů, manželství homosexuálů a prezentování náboženských symbolů a textů na vládních úrovních.
V říjnu 2007 pak představil návrh zákona, který by zakazoval použití důkazů získaných mučením a vůbec by mučení a únosy v cizích zemích zakazoval. Paul byl proti americké invazi do Iráku v březnu 2003 a od konce devadesátých let minulého století kritizoval i Bushova předchůdce Billa Clintona za postup v USA v konfliktu v Kosovu a bývalé Jugoslávii.

Ron Paul je autorem řady knih o lékařství, ekonomii a politice. S manželkou Carol má pět dospělých dětí, tři z nich jsou rovněž lékaři. Paulovi jsou členy episkopální církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám