Hlavní obsah

První americký důstojník je souzen kvůli mučení iráckých vězňů

Novinky, CNN, BBC,
FORT MEADE

První americký důstojník obviněný v souvislosti s mučením iráckých vězňů v Abú Ghrajb stanul v pondělí před vojenským soudem v americkém Fort Meade. Dvě klíčová z šesti obvinění proti jednapadesátiletému podplukovníkovi Stevenu Jordanovi však byla stažena. Pokud by byl uznám vinným, mohl by dostat trest až v délce 8,5 let vězení.

Článek

Steven Jordan je obžalován z krutosti vůči zadrženým a z úmyslného porušení služebních povinností. Jordan byl obviněn, že v rozporu s nařízeními vyslýchal irácké vězně nahé a při výsleších používal psy. Porušil také řády, neboť používané metody výslechu nekonzultoval s dalšími důstojníky.

Stažena byla obvinění, že lhal pod přísahou a že vydával nepravdivá prohlášení. Důvodem bylo, že vyšetřující důstojník generálmajor George Fay Jordana před výslechem neseznámil s jeho právy. Jordan Fayovi řekl že "nikdy neviděl žádného vězně, který by byl zneužíván a nikdy neviděl nahé vězně."

Jordan celou dobu tvrdí, že je nevinný a zopakoval to i před soudem. Podle něj používané sporné metody výslechu zavedli ostatní důstojníci. V rozhovoru pro list Washington Post v červenci uvedl, že se stal obětním beránkem a k obětování byl vybrán, protože je důstojník v záloze a tudíž postradatelný. Mnozí se domnívají, že bude nejvyšší šarží, která bude potrestána a výše se již nepůjde, aby se nepoškodil obraz americké armády.

Odsouzeno bylo za mučení už jedenáct vojáků

Skandál s mučením vězňů v Abú Ghrajb vyšel na světlo světa v dubnu 2004, kdy televize CBS zveřejnila snímky mučených iráckých vězňů, mnohdy nahých, vyděšených z přítomnosti psů a často nucených stát v obscénních pozicích. Na žádné z těchto fotografií ale není Jordan.

V souvislosti s případem už bylo odsouzeno 11 vojáků. Je mezi nimi specialista Charles Graner, který dostal předloni trest deseti let. Na tři roky byla odsouzena jeho přítelkyně Lynndie Englandová, která je na fotografiích s nahými iráckými vězni. Velitelka věznice Janis Karpinská byla degradována z hodnosti brigádního generála na plukovníka, ale nikdy nebyla souzena.

Očekává se, že soud s Jordanem potrvá dva týdny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám