Hlavní obsah

Velitelka Abú Ghrajb: radili mi zacházet s vězni jako se psy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velitelka bagdádské věznice Abú Ghrajb brigádní generál Janis Karpinská, která byla odvolaná kvůli skandálu s mučením a zneužíváním zadržovaných Iráčanů, uvedla pro BBC, že v tom, jak má věznic vést, jí radil její nástupce Geoffrey Miller. Měl jí říci, že s vězni je třeba zacházet tak, jako by to byli psi.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Vězni jsou jako psi a jestliže dovolíš, aby se cítili lépe, ztratíš nad nimi kontrolu," řekl loni Karpinské podle jejího vyjádření Miller, který v minulosti vedl internační tábor na kubánské základně Guantánamo.

"Na Guantanámu jsme se naučili, že vězni si musí zasloužit každou jednotlivou věc, kterou mají, " dodal Miller podle Karpinské. Při své zářijové návštěvě Abú Ghrajb jí prý radil, aby se zařízení víc věnovalo výslechům a chtěl, aby k tomu bylo speciálně vyškoleno i několik vybraných vojenských policistů.

"Tento výcvik řídila vojenská rozvědka," řekla Karpinská, která velela vojenské policii s tím, že vyšetřovací proces byl mimo její kompetenci a spadal pod vojenskou rozvědku.

Ta byla podle Karpinské pod rostoucím tlakem získat od vězňů co nejvíc použitelných informací a zaváděla tam metody, jaké se uplatňují na Guantanámu, kde jsou muži zajatí v Afghánistánu.

Karpinská: Jsem obětní beránek

Reportérovi BBC Karpinská řekla, že ona o zneužívání a ponižování vězňů nic neví, že z ní udělali obětního beránka.

Otázky, co věděl o zneužívání vězňů a kdy se o něm dozvěděl, by se podle ní měly položit vrchnímu veliteli Ricardu Sanchezovi. Ten v květnu uvedl, že převzal osobní zodpovědnost na situaci v Abú Ghrajb, ale popřel, že by povoleny techniky výslechů, jako spánková nebo smyslová deprivace či zaujímaní nepřirozených postojů.

Minulý týden však Sanchez požádal, aby byl zproštěn hodnocení výsledků vyšetřování zneužívání vězňů.

Vojáci prý jednali se souhlasem nadřízených

Americký generál, který vede vyšetřování, z něj zatím obvinil 7 vojáků, ale nenašel žádný důkaz, "že by k tomu dostali přímý příkaz". Karpinská však věří, že fotografie vojáci nepořizovali pro sebe.

"Vím, že jednotka vojenské policie, ke které tito vojáci přísluší, nebyla v Abú Ghrajb tak dlouho, aby si mohla být jistá, že v noci nebo brzo ráno přijde do cely, vytáhne zajatce a fotografuje se s nimi."

Šest ze sedmi obviněných tvrdí, že dostávali od velitelů rozkazy "připravit" vězně k výslechům tak, aby byli ochotni spolupracovat. Vyšetřovatelé je prý za dobře odvedenou práci chválili. Tři muži mají v pondělí stanout před vojenským soudem v Bagdádu. Jeden, který spolupracoval s vyšetřovateli a toto neříkal, už dostal roční trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Padl první trest za týrání iráckých vězňů

Vojenský soud v Bagdádu ve středu potrestal rokem vězení týrání Iráčanů v Abú Ghrajb. Příslušník armády Spojených států Jeremy Sivits (24) se stal vůbec prvním...

Výběr článků

Načítám