Hlavní obsah

Producent Weinstein byl po operaci srdce převezen do vězení

New York

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein byl po operaci srdce převezen ve čtvrtek do nechvalně známé věznice na newyorském Rikers Islandu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Filmový prodecent Harvey Weinstein

Článek

Porota Weinsteina na konci února shledal vinným ze sexuálního napadení a z lehčí formy znásilnění, za což mu hrozí až 29letý trest vězení. Bývalý producent si po soudu stěžoval na bolest na hrudi a byl převezen do nemocnice, kde mu byl tuto středu voperován stent. Výši trestu si odsouzený vyslechne 11. března.

Věznice na Rikers Islandu proslula po celých USA pro vetchou infrastrukturu, časté výbuchy vězeňského násilí, drogové delikty a v minulých letech i pro chronickou přeplněnost. Newyorská radnice loni rozhodla, že zařízení zavře. Už v roce 2017 se zařekl newyorský starost Bill de Blasio, že se tak stane do deseti let. Bývalý producent byl umístěn do sekce, kde jsou vězni, kteří potřebují lékařskou péči.

Obvinilo ho celkem 90 žen

Weinstein, který byl dříve považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, podle poroty v roce 2006 sexuálně napadl asistentku produkce Mimi Haleyiovou, za což mu hrozí 25 let vězení. V roce 2013 pak podle verdiktu znásilnil tehdy aspirující herečku Jessiku Mannovou. Protože ale nepoužil násilí a ani jím nehrozil, může za tento čin dostat maximálně čtyři roky za mřížemi.

Ze sexuálního napadení či znásilnění Weinsteina obvinilo více než 90 žen, většina z těchto případů se však stala příliš dávno na to, aby za ně mohl být filmař souzen. Bývalý producent veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že všechny jeho vztahy byly založené na vzájemné shodě.

Skandál kolem filmaře stál před více než dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním a násilím.

Weinstein je vinen, rozhodl soud. Za sexuální napadení hrozí producentovi 29 let

Amerika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám