Hlavní obsah

Pro Trumpa hlasovalo přes 40 procent voliček. Včetně jeho exmanželky Ivany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory četným obviněním ze sexuálních útoků a přes své nelichotivé výroky o ženách získal nový americký prezident Donald Trump i podporu téměř poloviny voliček. Některé komentátorky proto dokonce hovoří o zradě, informovala dnes agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ivana Trumpová na archivním snímku

Článek

Trump dobyl Bílý dům překvapivě i díky hlasům žen, o nichž se předpokládalo, že se masově přikloní k jeho demokratické rivalce Hillary Clintonové. Tu nakonec podle údajů CNN podpořilo 54 procent voliček, zatímco Trumpa 42 procent.

Republikánský kandidát Trump získal na svou stranu více než polovinu bělošek, které přišly k volbám. Téměř 40 procent těchto žen mělo vysokoškolský diplom.

Podle odborníků to dokazuje, že i hlasující Američanky zajímaly přednostně otázky spojené s ekonomikou, zaměstnaností, imigrací a terorismem. Nerozhodovaly se podle toho, zda je kandidátem muž či žena a jak se chová k opačnému pohlaví.

„Bílé ženy zradily své souputnice“ 

Ve volbách se neprojevilo „velké sesterství“, poznamenala politoložka Diane Heithová z univerzity St. John's v New Yorku. „Způsob, jakým (Trump) jednal se ženami, nezastínil důležité body pro jeho voliče: sociální propad a pocit opovržení ze strany elit, jejichž je Clintonová nedílnou součástí,“ doplnila.

„Více než polovina bílých žen hlasovala pro muže, který se na videu chlubil spácháním sexuálních útoků a který řekl, že jmenuje do nejvyššího soudu soudce, který zruší rozhodnutí legalizující potraty," napsala editorka magazínu Slate Laura Andersonová. „Bílé ženy zradily své souputnice, svou zemi i sebe samy,“ dodala.

Trumpa během kampaně obvinilo několik žen ze sexuálního obtěžování, ale i znásilnění. Nový americký prezident veškerou vinu popíral a tvrdil, že jde o vykonstruovaná nařčení s cílem oslabit jeho šance na vítězství ve volbách.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

V průběhu kampaně se dostala na veřejnost nahrávka z roku 2005, kde Trump s použitím vulgárních výrazů popisuje, jak se pokoušel mít sex s vdanou ženou a jak ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný. Nový americký prezident se za tato svá slova omluvil a tehdejší rozpravu přirovnal k mužskému tlachání v šatnách.

Trump také v době kampaně na twitteru slovně napadl bývalou Miss Univers či nevybíravě hovořil o menstruaci televizní redaktorky. Navezl se i do matky padlého amerického vojáka muslimského vyznání.

„Učiní velké změny”

Pro Trumpa hlasovala i zlínská rodačka Ivana Trumpová, za svobodna Zelníčková, jeho bývalá manželka. Prozradila to v telefonickém rozhovoru se svým bývalým a v pořadí čtvrtým mužem Rossanem Rubicondim v italském televizním pořadu Maurizio Costanzo Show. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP.

V pořadu, který se bude vysílat v neděli, účinkující Rubicondi zatelefonoval Trumpové a zeptal se ji, komu ve volbách dala hlas. „Přirozeně jsem volila Donalda. Je to obchodník, který učiní velké změny," odpověděla Trumpová.

Někdejší závodní lyžařka a modelka se za Trumpa provdala v roce 1977, tehdy to pro ni bylo druhé manželství a pro magnáta první. Rozvedli se v roce 1992 a o rok později si Trump vzal Marlu Maplesovou, se kterou se po šesti letech rovněž rozvedl.

Jeho současná žena a budoucí první dáma USA je Melania původem ze Slovinska.

Sedmašedesátiletá Trumpová byla vdaná čtyřikrát, naposledy právě za zmíněného italského modela Rubicondiho. S Trumpem má tři děti — Donalda, Ivanku a Erica.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám