Hlavní obsah

Přes milión lidí evakuováno. Hurikán Matthew míří na USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hurikán Matthew se po přechodu přes Haiti, kde způsobil záplavy a sesuvy půdy, přesunul ke Kubě a míří přes Bahamy k jihovýchodu Spojených států. Živel již způsobil smrt 11 lidí, převážně na Haiti a v sousední Dominikánské republice. Guvernérka Jižní Karolíny vyhlásila stav ohrožení a nařídila evakuaci více než miliónu lidí. Podobná opatření chystá i floridský guvernér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Matthew pustošil haitské město Les CayesVideo: Reuters

 
Článek

Hurikán doprovází prudký liják a vichr o rychlosti v nárazech až 230 kilometrů v hodině, které za sebou zanechaly stovky poničených domů a zaplavené ulice měst.

Střed hurikánu se okolo 2:00 SELČ nacházel na úrovni východního cípu Kuby, informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Vzdušná masa mířila rychlostí 15 kilometrů v hodině severním směrem k bahamským ostrovům a Floridě, k níž by se měla přiblížit ve čtvrtek.

Matthew zasáhl západní část Haiti, kde žije část obyvatel po ničivém zemětřesení z roku 2010 stále v nouzových příbytcích, což je činí zranitelnějšími vůči záplavám či sesuvům půdy, které se kvůli prudkému lijáku a větru očekávají. Mnoho z nich našlo azyl v nemocnicích, které jsou však přeplněné a nemají dostatek vody. Podle zmocněnce OSN pro Haiti Mourada Wahby je mimo domov na 10 tisíc lidí a jde o nejhorší katastrofu v nejchudší karibské zemi od zmíněných otřesů.

Na Kubě evakuovali 300 tisíc lidí

Dosud má nejsilnější karibská bouře za poslední léta na svém kontě nejméně 11 obětí, z toho pět právě na Haiti a čtyři v Dominikánské republice.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Hurricane Matthew už udeřila na Haiti.

Značné škody se dají očekávat i na Kubě. Ve východokubánském městě Baracoa ničil vítr střechy některých domů a vlny vysoké až šest metrů zaplavovaly pobřežní ulice. Na východě ostrova bylo celkem evakuováno přes 300 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám