Hlavní obsah

Pozůstalí po 11. září vyzývají Bidena, aby se neúčastnil piety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Skoro 1800 Američanů, kteří byli přímo postiženy atentáty z 11. září 2001, se postavili proti tomu, aby se letošních pietních aktů zúčastnil prezident Joe Biden. Vadí jim, že ještě nebyly odtajněny materiály, které by mohly ukázat, že atentátníci byli spojení s vedením Saúdské Arábie, uvedla stanice NBC.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Památník obětem 11. září v New Yorku

Článek

Skoro 1800 členů rodin obětí, záchranářů a hasičů i přeživší v pátek zveřejnilo výzvu, aby se Biden nezúčastnil pietních aktů k dvacátému výročí útoků v New Yorku, v pensylvánském Shanksville a v Pentagonu, pokud do té doby nebudou zveřejněny dokumenty, které by mohly ukázat, že vedoucí představitelé Saúdské Arábie podporovali tyto teroristické činy.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA
Nemůžeme v dobré víře a s úctou k obětem a zraněným přivítat prezidenta na našich posvátných místech, dokud nesplní své závazky.

A nové hlavě USA připomínají, že Biden v době kandidatury sliboval větší transparentnost a uvolnění tolika informací, kolik bude možné, ale že jeho administrativa od převzetí funkce jejich výzvy a žádosti ignoruje.

„Nemůžeme v dobré víře a s úctou k obětem a zraněným přivítat prezidenta na našich posvátných místech, dokud nesplní své závazky,“ stojí v prohlášení. „Od závěru vyšetřování útoků z 11. září v roce 2004 bylo odhaleno mnoho vyšetřovacích důkazů naznačujících, že saúdští vládní úředníci podporovali tyto útoky.“ Podle signatářů výzvy se bez ohledu na střídání vlád ministerstvo spravedlnosti a FBI aktivně snažily udržet tyto informace v tajnosti.

Biden odmítá zrušit migrační opatření zavedené za Trumpa

Amerika

O zapojení saúdského vedení má svědčit především široké vyšetřování FBI ukončené v roce 2016.

Jaká byla role Saúdů

Zpráva z roku 2004 uvedla, že Saúdská Arábie je problematický spojenec zejména při sdílení zpravodajským informací, žádné důkazy o zapojení saúdských představitelů do atentátu nebo do přímé podpory Al-Káidy se však nenašly. Vyšetřování jen konstatovalo, že Al-Káidě nejvíc přispívali právě dárci ze Saúdské Arábie.

Bývalý agent FBI Stephen Moore, který se podílel na pozdějším šetření, ale v místopřísežném prohlášení uvedl: „Na základě důkazů, které jsme soustředili během našeho vyšetřování, jsem dospěl k závěru, že diplomati a zpravodajci saúdskoarabského království vědomě poskytovali materiální podporu dvěma únoscům z 11. září a usnadnili jim spiknutí. Moji kolegové podílející se na vyšetřování sdíleli tyto závěry.“

Saúdskoarabský princ čelí vyšetřování kvůli špatnému zacházení s personálem

Zahraniční

Vlády George Bushe, Baracka Obamy a Donalda Trumpa odmítly odtajnit dokumenty o atentátech s ohledem na národní bezpečnost.

„O dvacet let později tu není prostě žádný důvod držet tyto informace v tajnosti,“ uvedli signatáři.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám