Hlavní obsah

Porážka pro Trumpa: Soud nařídil bankám vydat Kongresu jeho finanční záznamy

Washington

Německá Deutsche Bank a americká Capital One musí vydat finanční záznamy Donalda Trumpa a jeho dětí Kongresu USA. Rozhodl o tom americký odvolací soud. Jedná se o další prezidentovu porážku v souboji s demokraty, kteří se k jeho daňovým přiznáním snaží dostat, uvedla agentura Reuters. Trump nejspíš verdikt napadne u Nejvyššího soudu USA.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Donald Trump hovoří ve Winfieldském domě v Londýně před summitem NATO

Článek

Dva sněmovní výbory, které jsou pod kontrolou demokratů, vyzvaly v dubnu obě banky k vydání záznamů o Trumpových účtech, transakcích a investicích. Stejné informace požadovaly o prezidentových dětech a dalších osobách z konglomerátu The Trump Organization.

Banky dokumenty nevydaly, a výbory se tak obrátily na soud, který nařídil vydání záznamů. Trump se proti rozhodnutí odvolal. V úterý ale odvolací soud verdikt potvrdil. Odmítl prezidentovy argumenty, že Kongres nemá pádný důvod, proč by se měl k jeho finančním záznamům dostat.

Trump vzkázal, že nevyšle svého zástupce na slyšení do Kongresu

Amerika

Soudce Jon Newman k verdiktu uvedl, že požadavky výborů jsou opodstatněné a „je ve veřejném zájmu, aby byly prezidentovy záznamy zveřejněny“.

Trump situaci označil za politicky motivovanou a protiprávní a pravděpodobně se odvolá k Nejvyššímu soudu USA. Demokraté tvrdí, že dokumenty mohou obsahovat informace o případném střetu zájmů.

Americký prezident v současné době kvůli finančním záznamům čelí několika soudním řízením. Vedle sněmovny se totiž snaží k různým finančním dokumentům dostat i prokuratura státu New Yorku. Trump ale svá daňová přiznání dlouhodobě odmítá zveřejnit, přestože od dob Richarda Nixona to udělali všichni prezidenti USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám