Hlavní obsah

Podle Madura jsou mezi zajatými nájezdníky dva Američané z Trumpovy ochranky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas
Aktualizováno

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v televizním projevu prohlásil, že úřady při nedělním nezdařeném pokusu o vpád do země a svržení režimu zajaly 13 „teroristů“ včetně dvou amerických občanů, které popsal jako žoldnéře a příslušníky ochranky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uvedly to v úterý agentury Reuters a TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Maduro obviňuje Američany z nedělního incidentu ve VenezueleVideo: AP

 
Článek

„Bylo zajato 13 teroristů. Zabavili jsme materiály, které chtěli použít při realizaci svého plánu – drogy, dolary, zbraně, mobilní telefony, vysílačky, přístroje nočního vidění,“ řekl Maduro.

„Mezi zajatými je i zrádce Antonio Sekea a občan se jménem Baduel, který řekl, že ve skupině se nalézali i dva Američané z ochranky Donalda Trumpa,“ dodal s tím, že dva američtí občané byli později zajati. Mělo jít o Luku Alexandra Denmana a Airana Berryho.

Maduro pak předvedl pasy a další doklady dvou Američanů, zaměstnanců floridské firmy Silvercorp. Její majitel Jordan Goudreau, bývalý příslušník amerických elitních zelených baretů, se k nepovedené akci přihlásil.

K vylodění ve Venezuele se přiznal bývalý příslušník amerických Zelených baretů

Amerika

Jiná zpráva o tom, že se k nezdařenému pokusu o Madurovo svržení přihlásil americký válečný veterán a bývalý příslušník speciálních sil Jordan Goudreau, ale Berrymu přisoudila křestní jméno Aaron. „Pracovali se mnou. Jsou to moji kluci,“ řekl Goudreau po zajetí Berryho a Denmana agentuře Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ve Venezuele po nedělním nájezdu zatýkali.Video: Reuters

Oba Američané byli zadrženi ne přímo při vylodění, ale až v pondělí při razii zaměřené na komplice nedělního pokusu o invazi. Pravděpodobně jsou zadržováni ve věznici vojenské rozvědky, napsala Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s celou záležitostí.

Venezuelská vláda v neděli oznámila, že odrazila pokus o námořní invazi z Kolumbie organizovaný Spojenými státy. Tvrdila, že osm najatých žoldnéřů zabila a zajala agenta americké protidrogové agentury DEA.

Odrazili jsme pokus o invazi, tvrdí Venezuela

Amerika

Opoziční vůdce Juan Guaidó zpochybnil vládní verzi nedělních událostí. Maduro se podle něj snaží odlákat pozornost od jiných problémů, včetně krvavé vězeňské vzpoury či bitvy zločineckých gangů ve venezuelské metropoli Caracasu.

Jeho štáb také popřel Goudreauovo tvrzení, že si najal Silvercorp k násilnému odstranění Madura. Ujistil, že se společností neudržoval žádné vztahy ani nenese odpovědnost za akci.

V rozporu s tím je tvrzení Goudreaua, který zveřejnil audiozáznam z jednání, během něhož si Guaidó přes videohovor objednával neupřesněné služby od firmy Silvercorp. O puči nebo útoku tam ale nepadlo ani slovo. Goudreau pak přiznal, že žádné peníze nedostal.

Americký představitel, který si nepřál být jmenován, ujistil, že americká vláda nebyla do incidentu zapletena, napsala agentura Reuters. Dodala, že podle jiného zdroje obeznámeného s analýzami zpravodajských služeb ani americké tajné služby neměly se vpádem do Venezuely nic společného.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po nezdařené námořní invazi hlídkuje u pobřeží Venezuely policie.Video: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám