Hlavní obsah

K vylodění ve Venezuele se přiznal bývalý příslušník amerických Zelených baretů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami/Caracas

Bývalý příslušník amerických speciálních sil, Zelených baretů, Jordan Goudreau se podle agentury AP přihlásil k neúspěšnému nedělnímu pokusu o vylodění ve Venezuele s tím, že cílem mělo být svržení prezidenta Nicoláse Madura. Podle venezuelské vlády byl útok odražen a bylo zabito osm lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po nezdařené námořní invazi hlídkuje u pobřeží Venezuely policieVideo: Reuters

 
Článek

Goudreau se k odpovědnosti za útok přihlásil v rozhovoru s venezuelskou novinářkou žijící v exilu poté, co se objevily zprávy o vylodění výsadku v přístavu La Guaira nedaleko Caracasu.

„Od hranic Kolumbie byl zahájen odvážný obojživelný nájezd do srdce Caracasu,“ řekl nejprve Goudreau ve videu, kde stál vedle venezuelského kapitána ve výslužbě Javiera Nieta, který měl na sobě protistřepinovou vestu a na ramenou venezuelskou vlajku. Oba byli na neidentifikovaném místě na Floridě.

„Naše jednotky byly aktivovány na jihu, západě a východě Venezuely,“ dodal Goudreau, podle něhož je asi šedesát mužů stále v akci a po zemi se šířily výzvy, aby se k nim přidali další.

Některá malá uskupení podle něj bojují pod velením kapitána venezuelské národní gardy Antonia Sequey, jenž se před rokem zapojil do vzpoury v kasárnách, která byla namířena proti Madurovi. [celá zpráva]

Podivná Guaidóva podpora

Goudreau i Nieto odmítli poskytnout rozhovor pro AP, aby o puči proti Madurovi, který nazvali Operace Gedeon, sdělili více. Goudreau jen dal najevo, že doufá, že se ke vzbouřencům brzy přidá a vyzval občany a vládní vojáky, aby se ke vzpouře připojili, i když ze země nejsou odnikud hlášené boje.

Prohlášení osvobozenského hnutí Nacionalistické bratrstvo Venezuely

Novinářce venezuelského původu Patricii Poleové pak Goudreau řekl, že měl podporu vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa, o kterou ale pak přišel. Novinářce ukázal osmistránkovou smlouvu schválenou v říjnu Guaidóem a dvěma poradci v Miami, podle níž měla jeho firma Silvercorp poskytnout Guaidóovi neupřesněné služby za 213 milionů dolarů.

Zveřejnil přes novinářku i čtyřminutovou skrytě pořízenou audionahrávku zachycující podpis dohody, jehož se Guaidó účastnil na dálku. Osoba, o níž tvrdil Goudreau, že je to Guaidó, lámanou angličtinou říkala „Začněme pracovat.“ O žádných vojenských plánech ale nemluvila.

Foto: Matias Delacroix, ČTK/AP

Venezuelská pobřežní stráž zkoumá místo vpádu nájezdníků.

Guaidó, kterého mezinárodně uznávají desítky zemí od USA po ČR jako prozatímního venezuelského prezidenta, se k podpisu smlouvy nevyjádřil, ale dříve popíral, že by podepsal jakoukoli smlouvu o vojenském vpádu do Venezuely.

Žebrejte o peníze u taxikářů Uberu

Goudreau dodal, že od Guaidóa nedostal ani cent a venezuelští vojáci místo toho dostali radu, aby vyžebrali dary od venezuelských migrantů, kteří jezdí pro Uber v Kolumbii. „Je to jako crowfunding osvobození vlasti,“ dodal Goudreau, který tvrdí, že vše, co dělal, bylo legální a že on sám by zaplatil náklady za to, že zachrání životy Venezuelců, když se v zemi obnoví demokracie.

„Celý život jsem byl bojovníkem za svobodu,“ dodal muž, který byl třikrát vyznamenán bronzovou hvězdou při nasazeních v Iráku a Afghánistánu, kde působil jako zdravotník speciálních sil.

Vylodění na bráněném pobřeží

Na dotaz, proč se jeho muži pokusili vylodit na jedné z nejlépe bráněných částí pobřeží asi 30 km od Caracasu u největšího letiště v zemi, odpověděl slovy Alexandra Makedonského při bitvě o Guagamélu, kde slavný vojevůdce porazil silnější perské vojsko. Uvedl, že „zamířil hluboko do srdce nepřítele“.

Alexandrovi se ale jeho útok vyplatil. Venezuelská vláda v neděli oznámila, že pokus o vylodění a puč odvrátila.

Odrazili jsme pokus o invazi, tvrdí Venezuela

Amerika

Madurovi spojenci z akce obvinili Guaidóa, Kolumbii a Spojené státy. Předseda vládnoucí socialistické strany Diosdado Cabello uvedl, že jeden ze dvou zajatých mužů se přiznal, že je členem amerického protidrogového úřadu DEA. To naznačuje i souvislosti s možným tažením USA proti Venezuele jako narkostátu, žijícího z prodeje drog.

Foto: Matias Delacroix, ČTK/AP

Venezuelské bezpečnostní síly na pobřeží u jednoho z člunů nájezdníků

Opozice uvedla, že si Maduro vše vymyslel, aby odvrátil pozornost od humanitární krize v zemi. „Je jasné, že to, co se stalo ve Vargasu, je jen další trik na odvedení pozornosti,“ prohlásil Guaidó, podle nějž jsou ve Venezuele vlastenečtí vojáci ochotní bojovat za svou zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám