Hlavní obsah

Po střelbě na škole v Michiganu obvinili i rodiče útočníka

Rodiče 15letého Ethana Crumbleyho, kterého policie považuje za pachatele smrtící úterní střelby na střední škole v Michiganu, čelí obviněním ze čtyřnásobného neúmyslného zabití. Okresní prokuratura v pátek oznámila stíhání Jamese a Jennifer Crumbleyových s tím, že pistoli použitou při útoku měli doma v nezamčeném šuplíku, a to dalece překračuje nedbalost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na škole v USA, chlapec zabil tři spolužákyVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli úterní střelbě na škole v obci Oxford severně od Detroitu přišli o život čtyři studenti, dalších sedm lidí utrpělo zranění. Strážníci na místě zadrželi údajného pachatele, který na školu také docházel. Následně byl obviněn ze čtyřnásobné vraždy, terorismu a dalších trestných činů, stíhán je jako dospělý.

Podle agentury Reuters se nestává často, aby byli v souvislosti s útoky mladých střelců na amerických školách obviněni i rodiče. Úřady v Michiganu se ale touto cestou vydaly ve světle zjištění o počínání Crumbleyových. Mimo jiné se ukázalo, že poloautomatickou pistoli použitou při útoku koupil James Crumbley minulý týden za přítomnosti svého syna. Podle prokurátorky McDonaldové byla zbraň v nezamčeném šuplíku v ložnici rodičů a jejich synovi byla podle všeho „volně dostupná“.

Střelba na střední škole v USA má čtvrtou oběť, 15letého pachatele obvinili

Amerika

Média ovšem podotýkají, že žádný zákon v Michiganu neukládá vlastníkům zbraní povinnost držet je mimo dosah mladistvých. McDonaldová při páteční tiskové konferenci popisovala i další aspekty případu a hovořila o reakci rodičů na nedávné upozornění školy, že si Ethan při vyučování na mobilu vyhledával náboje do střelných zbraní. Jeho matka prý nereagovala na zprávy od vedení školy, svému synovi ale napsala: „Nejsem na tebe naštvaná. Musíš se naučit dělat to tak, aby tě nenachytali.“

Ta myšlenka neodchází, pomozte mi

Prokurátorka také uvedla, že ráno v den střelby se na Crumbleyho lavici našel kus papíru s obrázkem pistole a slovy „ty myšlenky neodchází, pomozte mi“. Rodiče studenta byli ihned přivoláni do školy, odmítli ale jakkoli zasáhnout. „James Crumbley ani Jennifer Crumbleyová se nezeptali svého syna, zda má u sebe svou pistoli, nebo kde se nachází, a neprohledali jeho batoh..., střední školu opustili bez svého syna,“ řekla McDonaldová.

Mrtvý muž v Michiganu měl v kapse vítězný loterijní tiket

Koktejl

Jaký mohl být motiv údajného střelce úřady v Michiganu stále nesdělily. Zadržený mladík s vyšetřovateli nespolupracoval a jeho rodiče odmítli policii umožnit, aby syna vyslechla. Vyšetřovatelé nicméně měli k dispozici „horu digitálních důkazů“, jako jsou příspěvky ze sociálních sítí a nejrůznější videozáznamy. Šerif okresu Oakland Michael Bouchard ve středu úterní útok popsal jako sérii chladnokrevných vražd

Střelba na škole Oxford High School byla dalším v dlouhé řadě střeleckých útoků na amerických školách a podle webu Education Week byla nejhorším letošním incidentem tohoto druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám