Hlavní obsah

Pivovar žaluje Trumpovu vládu za ztrátu v odbytu

Právo, CNN, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobu proti vládě prezidenta USA Donalda Trumpa podal minulé úterý pivovar v Kolumbijském obvodě, v němž leží metropole Washington. Podle žaloby vláda ohrožuje prodej nové značky jeho piva, jelikož příslušný vládní úřad mu nyní kvůli zablokovanému rozpočtu nevydá povolení vyžadovaná k prodeji piva v jiných státech USA.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

Žaloba to označuje za formu omezování svobody projevu, respektive komunikace se zákazníky, ze strany federální vlády.

Mezitím Nancy Pelosiová, demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů, vyzvala dopisem Trumpa, aby odložil výroční zprávu o stavu Unie, kterou má přednést před Kongresem 29. ledna, a aby počkal, až se vyřeší rozpočtový pat.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Ten se točí kolem Trumpova sporu s demokraty o financování zdi podél hranic s Mexikem. Trump nabídl demokratům dočasnou ochranu migrantů, kteří se do USA dostali jako děti, výměnou za souhlas s vybudováním zdi na hranicích s Mexikem. Řekl, že nabídka je snahou najít východisko z měsíční rozpočtové krize, která zablokovala činnost řady vládních úřadů. Pelosiová nabídku ale už předem odmítla.

Šéf Bílého domu žádá na oplátku po demokratech, aby mu jako první krok schválili částku ve výši 5,7 miliardy dolarů (128 miliard korun) na výstavbu 370 kilometrů dlouhé hraniční zdi, která by zabránila ilegálnímu pronikání migrantů do Spojených států z Mexika. Demokraté však požadují, aby prezident ze všeho nejdřív obnovil financování části ministerstev a vládních agentur, jejichž činnost kvůli sporu o zeď zablokoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám