Hlavní obsah

Pentagonu se nelíbí nová kniha o zabití bin Ládina, zvažuje žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pentagon ve čtvrtek dopisem varoval někdejšího člena komanda SEAL, který se zúčastnil likvidace vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina, že svou knihou o této operaci "vážně porušil dohody o utajení". V noci na pátek o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Ministerstvo obrany Spojených států v dopise, jehož kopii Reuters získal, rovněž uvádí, že zvažuje právní opatření nejen proti bývalému vojákovi speciálních jednotek, ale také proti těm, kteří se na zveřejnění knihy podílejí.

Bývalý člen komanda americké námořní pěchoty Matt Bissonnette, který armádu loni v létě opustil, napsal o operaci proti bin Ládinovi pod pseudonymem Mark Owen knihu No Easy Day (Nelehký den). Ta má vyjít symbolicky 11. září, v den výročí teroristických útoků na New York a Washington, jejichž příprava byla bin Ládinovi připisována.

Bin Ládin byl zabit loni začátkem května v pákistánském městě Abbottabádu při akci, kterou provedlo speciální komando USA. Americké ministerstvo obrany krátce nato oznámilo, že teroristovo tělo bylo vhozeno do Arabského moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám