Hlavní obsah

Pentagon šetří aféru kolem bití vězňů na Guantánamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pentagon nařídil zahájit vyšetřování údajného zneužívání vězňů zadržovaných na americké základně Guantánamo na Kubě. Reagoval tak na zprávy o vychloubání dozorců, že podezřelé teroristy vězněné v tomto zařízení bili.

Článek

Seržantka amerického námořnictva Heather Cervenyová, která základnu před třemi týdny navštívila, vypověděla, že "bití zadržovaných je zde běžná praxe".

Cervenyová ve svém prohlášení pod přísahou sdělila, že podrobný popis mlácení vězňů, a to i do obličeje, slyšela při rozhovoru v baru od pěti strážců z řad námořnictva.

"Jeden z nich přímo prohlásil: Popadl jsem vězně za hlavu a praštil jsem jí o dveře cely," uvedla Cervenyová v dokumentu. "Z celého rozhovoru jsem nabyla dojem, že tlouci zadržované je běžná praxe," dodala seržantka, podle níž "se všichni ze skupiny strážců smáli, když někdo o bití vězňů vyprávěl".

S odvoláním na Cervenyovou minulý týden obhájce Colby Vokey, který zastupuje jednoho z vězňů na základně, předložil stížnost na chování dozorců. Generální inspektor Pentagonu následně pověřil jižní velitelství americké armády se sídlem v Miami, pod něž Guantánamo spadá, aby stížnost vyšetřilo.

Generál John Craddock z jižního velitelství v pátek večer oznámil zahájení vyšetřování pod vedením armádního plukovníka. Vedení základny Guantánamo ujistilo, že bude s vyšetřovateli spolupracovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám