Hlavní obsah

Americký Kongres obnovil jednání, na němž má potvrdit výsledky prezidentských voleb

Novinky, ČTK, alt, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Senát ve středu okolo 20:00 (čtvrtek 2:00 SEČ) znovu obnovil jednání k potvrzení výsledků prezidentských voleb. Učinil tak šest hodin poté, co bylo jednání přerušeno kvůli příznivcům prezidenta Donalda Trumpa, kteří obsadili budovu Kongresu. Informovala o tom agentura AP. Sbor odmítl námitku proti výsledku hlasování v Arizoně. Jednání ve čtvrtek brzo ráno obnovila i Sněmovna reprezentantů.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Senátor Josh Hawley při potvrezní výsledků voleb z Pensylvánie na společném zasedání obou komor Kongresu

Článek

Do Senátu, kde by mělo pokračovat jednání, které má potvrdit Joea Bidena novým prezidentem, se ve středu před osmou večer vrátil stávající americký viceprezident Mike Pence. „Teď to pojďme dokončit,” řekl Pence po příchodu do Senátu.

Krátce poté - v atmosféře ještě poznamenané protesty Trumpových příznivvců - začalo zasedání.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

„Snažili se narušit naší demokracii. Nepodařilo se jim to,” uvedl na začátek obnoveného setkání šéf senátní republikánské většiny Mitch McConnell. Zdůraznil, že započaté jednání nyní Senát dokončí. „Potvrdíme vítěze loňských prezidentských voleb,” oznámil.

Lídr demokratických senátorů Chuck Schumer následně nazval Trumpa demagogem a ty, kteří pronikli do budovy, „domácími teroristy”.

Námitky proti výsledkům voleb

Předmětem schůze, která začala ve středu odpoledne, je sčítání hlasů volitelů z jednotlivých amerických států.

Kdo jsou volitelé? Hlas mohou dát i Vírou poskvrněnému orlovi

Amerika

I když je od poloviny prosince známé, že v celkovém součtu zvítězil Biden nad Trumpem poměrem 306 ku 232 hlasům, v termínu se nepodařilo výsledky schválit. Mělo to být do půlnoci 6. ledna.

Republikáni hned na úvod jednání podle očekávání vznesli první námitku, a to proti výsledkům ve státě Arizona. Obě komory se následně odebraly do svých jednacích sálů, kde měli kongresmani o věci nanejvýš dvě hodiny debatovat.

Stížnost, jež by v případě schválení vedla k vyřazení hlasů volitelů z daného státu, však musí potvrdit obě komory Kongresu, přičemž Sněmovnu reprezentantů ovládají demokraté.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Senát, kde mají dosud republikáni většinu, ale po obnovení jednání námitku proti výsledkům prezidentských voleb v Arizoně jednoznačně odmítl 93 hlasy proti třem, uvedla AP. Podle agentury někteří republikáni změnili názor po obsazení Kapitolu.

Námitky proti výsledkům v Georgii byly staženy. Žádný senátor se nepřipojil ani námitkám proti výsledkům voleb z Nevady. Schváleny byly i výsledky v Pensylvánii 92 hlasy proti sedmi. O těch se jednalo, ale námitka proti nim neprošla.

O námitkách proti výsledkům v Pensylvánii pak jednala i Sněmovna reprezentantů, kde došlo k prudkým střetům. Republikáni byli kritizováni, že by v této situaci neměli námitky podávat, což je pobouřilo. Dva kongresmani se dokonce pustili do pěstního souboje.

Trumpova sázka na Pence

Pence je Trumpovým nejbližším spolupracovníkem, prezident po něm chtěl, aby na středečním jednání odmítl uznat volitele, čímž by mu podle Trumpa zajistil výhru. Pence to ale odmítl. Proti se postavili i přední republikáni včetně Mitche McConnela.

Viceprezident během jednání certifikuje volitele a posléze formálně vyhlásí vítěze voleb. To zřejmě během nočního jednání učiní.

Trump testuje loajálnost viceprezidenta Pence: Odmítni uznat volitele, jinak tě nebudu mít rád

Amerika

Poté, co demonstranti vnikli do Kapitolu, proti nim policie použila uvnitř budovy slzný plyn, agresoři se i tak dostali do jednacích sálů obou komor Kongresu. Několik lidí bylo zraněno, postřelená žena zemřela. Desítky lidí policie zadržela.

Reklama

Výběr článků

Načítám