Hlavní obsah

Pelosiová chce odstřihnout „nepříčetného” Trumpa od vojenských pravomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová hovořila s nejvýše postaveným americkým generálem Markem Milleyem o tom, jak odcházejícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi v posledních dnech jeho mandátu zabránit v tom, aby nařídil vojenské kroky či jaderný útok. Pelosiová, která Trumpa označila za nepříčetného a nebezpečného, to podle agentury AP uvedla v pátečním vyjádření zaslaném svým kolegům z Kongresu.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Nancy Pelosiová

Článek

Pelosiová s Milleym údajně „diskutovala o dostupných preventivních opatřeních, jež by zabránila nestabilnímu prezidentovi v zahájení ozbrojených střetů nebo přístupu k odpalovacím kódům a nařízení jaderného útoku”.

Na Bidenovu inauguraci nejdu, vzkázal Trump

Volby USA

Dodala, že situace kolem „tohoto nepříčetného prezidenta nemůže být více nebezpečná”.

Zbraně jsou v bezpečí, ujistil generál

Milleyho mluvčí potvrdila, že generál s Pelosiovou na její žádost mluvil a že demokratce zodpověděl její dotazy ohledně procesu, jímž se schvaluje použití jaderných zbraní.

Zradil jsi, Donalde, pláčou zhrzení trumpisté

Amerika

Reportér televize CNN Manu Raju následně uvedl, že Pelosiová řekla svým kolegům, že obdržela od generála ujištění, že existují pojistné mechanismy pro případ, kdy by Trump usiloval o odpálení jaderných zbraní.

Demokratičtí kongresmani se v pátek radí o tom, zda na Trumpa podají další ústavní žalobu kvůli jeho roli při středečních nepokojích v Kapitolu.

Odvolání Trumpa? Prezident je nezvladatelný, tvrdí už i republikáni

Amerika

Prezident krátce před nimi znovu přesvědčoval svoje příznivce o údajných podvodech a neprávem se prohlašoval vítězem listopadových voleb. Své podporovatele následně vyzval, aby pochodovali na Kapitol, kde zákonodárci zrovna projednávali oficiální potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena.

Téměř půlka republikánů schvaluje útok na Kapitol, ukázal průzkum

Amerika

Demonstranti prorazili bezpečnostní zátarasy, dostali se do budovy a přerušili jednání obou komor Kongresu. Při následných potyčkách zemřelo pět lidí, desítky jich utrpěly zranění.

Řada nejen demokratických zákonodárců nyní volá po Trumpově rezignaci a vyzývají také viceprezidenta Mikea Pence, aby s většinou vládního kabinetu využil ústavního dodatku, který umožňuje sesazení prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám