Hlavní obsah

Odvolání Trumpa? Prezident je nezvladatelný, tvrdí už i republikáni

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington D.C.
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump svou rétorikou podnítil výtržnosti svých příznivců v Kapitolu, jsou přesvědčeni nejen demokratičtí politici, ale také řada amerických komentátorů, politologů i žalobců. Za své chování by proto podle nich měl pykat a ve funkci prezidenta skončit ještě před tím, než jeho mandát 20. ledna oficiálně vyprší.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

"Vše nasvědčuje tomu, že je prezident nezvladatelný a není nejen schopen dostát povinnostem a přísaze, ale ani udržet si kontakt s realitou," řekl republikánský poslanec Adam Kinzinger. On a další republikáni se vyslovili pro aktivaci dodatku 25 ústavy, který řeší situace, kdy není prezident schopen vykonávat svůj mandát.

Šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer vyzval Trumpovu vládu, aby prezidenta zbavila úřadu. Útok na Kapitol byl podle něj projev „vzpoury proti Spojeným státům rozpoutaný prezidentem". „Tento prezident by neměl být v úřadu ani o den déle," sdělil Schumer a vyzval Pence a vládu k aktivaci dodatku 25.

Ozbrojená vzpoura proti Americe

Pro aktivaci dodatku 25 americké ústavy se ve čtvrtek večer SEČ vyslovila také Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

"Včera (ve středu) prezident Spojených států podnítil ozbrojenou vzpouru proti Americe," řekla Pelosiová novinářům v Kapitolu. Výtržníky, kteří do Kapitolu vnikli, označila za teroristy. Podle agentury AP Pelosiová bude usilovat také o odvolání šéfa pořádkových sil Kapitolu.

Bude to divoké, bojujte. Jak Trump vybízel fanoušky k útoku na Kapitol

Amerika

Republikán Donald Trump už jednou za své prezidentské období čelil ústavní žalobě (angl. impeachment) za zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. V prosinci roku 2019 tento krok schválila Sněmovna reprezentantů, ve které mají převahu demokraté. Senát, v té době vedený republikány, však žalobu v únoru 2020 smetl ze stolu.

Nyní je reálné, že Trump bude impeachmentu čelit - jako vůbec první prezident v americké historii - podruhé.Trojice demokratických poslanců začala během čtvrtka sepisovat první články ústavní žaloby. Stejně jako v prosinci 2019, je hlavním bodem žaloby „zneužití moci“. Informoval o tom na Twitteru kongresman Davide Cicilline.

Trump vyzýval demonstranty, aby vyrazili na KapitolVideo: Novinky/AP

Impeachment ale není jediný způsob, jak ve Spojených státech zbavit prezidenta moci. Demokraté ze soudního výboru Sněmovny reprezentantů volají po středečních událostech v Kapitolu po využití 4. odstavce 25. dodatku americké ústavy.

Jak to funguje?

Na základě 25. dodatku může pravomoci prezidenta převzít dočasně či nastálo viceprezident (v tomto případě tedy Mike Pence), pokud hlava státu není schopna vykonávat svou funkci – například ze zdravotních důvodů, ať už fyzických nebo psychických.

Útok na Kapitol otřásl americkou administrativou

Amerika

K naplnění čtvrtého odstavce tohoto dodatku je třeba, aby sám viceprezident a většina z 15 ministrů, tedy nejméně osm z nich, podepsali a odeslali dopis o neschopnosti prezidenta zastávat nadále svůj úřad Sněmovně reprezentantů i Senátu. V tuto chvíli už by viceprezident oficiálně všechny pravomoci převzal.

Foto: Pool, Reuters

Viceprezident Mike Pence by se mohl dočasně ujmout prezidentské funkce

Mezi některými ministry už diskuse o aktivaci 25. dodatku podle televize CNN započala.

Někteří ministři, například ministryně dopravy Elaine Chaová, už kvůli včerejším událostem na Kapitolu rezignovali.

Prezident má každopádně šanci na tento dopis viceprezidenta a ministrů reagovat. Stačí mu odeslat písemnou reakci do obou komor amerického parlamentu se slovy, že je schopen úřad nadále vykonávat. Záležitost pak bude Kongres řešit.

Je to povstání. Splňte přísahu vyzval Biden Trumpa

Amerika

Ve Sněmovně reprezentantů (alespoň 290 poslanců) i Senátu (alespoň 67 senátorů) je potřeba dvoutřetinové většiny, aby návrh ministrů prošel. Pokud by se tak stalo, pokračoval by viceprezident ve vykonávání prezidentské funkce, v opačném případě by pravomoci připadly zpět prezidentovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčka Trumpových příznivců v KapitoluVideo: AP

Pětadvacátý dodatek americké ústavy byl schválen relativně nedávno, teprve v roce 1967, čtyři roky po atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho. Jeho původním záměrem bylo předání moci na určitou dobu do rukou viceprezidenta. V průběhu let už byl několikrát uplatněn.

Doživotní zákaz kandidatury

V letech 2002 a 2007 svěřil na několik hodin své pravomoci George W. Bush viceprezidentovi Dicku Cheneyovi, když pod sedativy podstupoval kolonoskopii. Jeho otec na osm hodin přebral pravomoci v roce 1985, když tehdejší šéf Bílého domu Ronald Reagan musel na operaci s rakovinou tlustého střeva.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Až dosud ale nebyl 25. dodatek použit k tomu, aby byl prezident zbaven funkce napořád.

Odvolání současného prezidenta ale není nepravděpodobné ani podle televizní stanice Fox, která je na straně Trumpa. Pro odvolání by údajně zvedlo ruku několik republikánů především v Senátu, nicméně ve Sněmovně reprezentantů by bylo třeba přesvědčit daleko větší množství lidí.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Trumpovi příznivci vtrhli do Kapitolu

Senát zároveň může Trumpovi zakázat kandidovat v příštích volbách, což je po středečním incidentu také na stole. V takovém případě by ale ještě před koncem Trumpova volebního období muselo dojít k jeho druhému impeachmentu.

Pokud by pak Sněmovna reprezentantů i Senát uznali Trumpa vinným, musel by nejen okamžitě opustit Bílý dům, ale Senát může podle 3. odstavce 1. článku ústavy doživotně zakázat Trumpovi jakoukoli další prezidentskou kandidaturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám